Ara fa només uns trenta centímetres però serà la més gran de tot Espanya. És la maqueta de la Biblioteca Central de Barcelona, un projecte que ja fa 13 anys que es va signar i que fins avui es desconeixia com seria. Encara queden tres anys més per veure-la a mida real però quan estigui construida no serà una biblioteca qualsevol. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Comença a tirar endavant el que ha de ser la biblioteca mare. La biblioteca que sigui el gran nucli d'aquesta magnífica xarxa que hem tirat endavant durant tants anys". ÁNGELES GONZÁLEZ-SINDE, ministra de Cultura "Será una biblioteca monumental moderna que se incorpora a la ciudad abriéndose a ese pasillo verde del que nos hablabla el alcalde tan necesario y que verá recorrer tantos miles de pasos como páginas alberga en su interior". L'edifici tindrà prop de 18.000 metres quadrats, repartits en tres mòduls i se situarà en un solar entre l'estació de França i el Parc de la Ciutadella. Els arquitectes encarregats del projecte pretenen que la biblioteca sigui un element més de la zona perfectament integrat amb el paisatge urbà. JOSEP MARIA MIRÓ, arquitecte encarregat del projecte "Serà un edifici abocat al Parc de la Ciutadella amb l'entrada principal a la zona del parc tot i que ara pugui semblar un contrasentit perquè és la vorera més estreta". La biblioteca es començarà a construir el 2012 i es preveu que no s'inaugurarà fins el 2015. Un cop oberta serà gestionada per la Generalitat i contindrà més de 200.000 llibres.

L’acte de presentació l’han presidit l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde i el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, a més a més d’un dels arquitectes responsables del projecte, Josep Maria Miró.

L’any 1997 l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Generalitat van signar un acord per construir la Biblioteca Provincial de Barcelona. El projecte s’ha anat endarrerint i, finalment, les obres començaran, si tot va com està previst, l’any 2012. En un primer moment la biblioteca havia de ser ubicada a l’antic Mercat del Born però la troballa d’unes restes de la Barcelona de 1717 va fer replantejar-ne la decisió.

El nou edifici serà inaugurat l’any 2015 i tindrà 18.000 metres quadrats que la convertiran en la més gran de tota Espanya. Estarà formada per tres mòduls i l’entrada es situarà dins del Parc de la Ciutadella, en un lloc que els arquitectes el consideren “estratègic de cara el futur”.

Segons han explicat els arquitectes, l’edifici està dissenyat perquè s’integri a la perfecció amb el paisatge urbà del lloc on està ubicat. A més, ha de formar part del corredor verd que va des de l’Arc del Triomf fins el mar.