En el marc de les Festes de la Mercè 2024 es farà un homenatge als 50 anys de Zeleste a l’avinguda de la Catedral. A l’acte hi participaran artistes i grups musicals que van tocar en aquest espai emblemàtic i que van marcar una època i també amb músics actuals. Aquest homenatge al moviment musical de l’Ona Laietana, amb referències a artistes històrics com Gato Pérez, Pau Riba i l’Orquestra Plateria, es podrà veure en directe per betevé.

Objectiu: reivindicar l’esperit de Zeleste

La sala Zeleste es va caracteritzar per ser un dels espais amb l’esperit musical més lliure de Barcelona i això mateix vol reivindicar el concert Els 50 de Zeleste de les Festes de la Mercè. L’espectacle, ideat per Gisela Sais i dirigit per Sergi Vergés i Toni Vaquer, combinarà la música de diferents generacions de l’escena musical barcelonina. “Volem reivindicar l’esperit de Zeleste, amb un concert fresc, que fugi dels convencionalismes, que connecti la generació de Zeleste amb els més joves i en què hi siguin presents els protagonistes de la història com a convidats estrella”, ha explicat Sais.

Un concert dividit en set capítols

El concert es dividirà en set capítols, cadascun dedicat a un artista representatiu de l’Ona Laietana, el moviment musical que va tenir la seu a la sala Zeleste i que es va caracteritzar per la diversitat d’estils, des del jazz, als ritmes llatins, passant pel rock i la música de ball.

Els set artistes són Gato Pérez, Pau Riba, Orquestra Plateria, Música Urbana, Jaume Sisa, Toti Soler i l’Orquestra Mirasol, i aquests aniran acompanyats de músics actuals que n’han pres el relleu i amb els quals actuaran conjuntament. Per exemple, la Ludwig Band interpretarà cançons de Pau Riba, mentre que Joan Colomo cantarà el clàssic de Sisa ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’.

“Zeleste ha estat més que un espai de música”

A la presentació del concert homenatge d’aquest dimecres, 18 de setembre, el regidor de Cultura, Xavier Marcé, ha explicat que els va semblar rellevant fer aquest homenatge perquè “Zeleste ha estat més que un espai de música, ha estat un element que ha revolucionat la construcció musical del país, creant una memòria musical que ens dona una certa personalitat. Encara avui està present en l’esperit de molta gent i és difícil que la gent de la rumba oblidi el llegat de Gato Pérez, per exemple”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura de la Generalitat, Sònia Hernández, ha recordat que Zeleste va ser un local interclassista on “hi havia una barreja absoluta i la música que s’hi tocava va ser un element de cohesió i d’expressió que va establir una nova manera de relacionar-se en l’àmbit social des del barri de la Ribera i va revolucionar la vida nocturna de la ciutat, esdevenint ben aviat un referent a tot Catalunya”.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2024?