El festival Grec de Barcelona torna aquest 2021 després d’una edició marcada per la covid-19 l’any passat. Aquest estiu el certamen durarà més dies i, malgrat que continuarà mantenint la centralitat del Teatre Grec de Montjuïc, farà créixer l’oferta de la ciutat per donar suport a les sales, les companyies i el talent local després d’un any difícil per a la cultura.
El Grec del 2021 se celebrarà del diumenge 27 de juny al dissabte 31 de juliol, però a partir del 10 juny es podran veure algunes reprogramacions del 2020 que no es van poder fer per la pandèmia. L’edició d’enguany aproparà el públic a “l’Àfrica que tenim més a la vora”. Per tot plegat, el director del festival, Cesc Casadesús, assegura que serà un Grec “optimista, potent i ambiciós. A l’alçada dels millors Grecs”.
Més artistes i més sales de teatre
En total hi ha programats 98 espectacles, 49 dels quals seran al Teatre Grec de Montjuïc i 49 més, al Grec ciutat. La programació posa el focus en el talent local, sobretot de les dones creadores, i en les sales de teatre amb programació en una trentena d’espais a la ciutat.
No obstant això, el certamen no renuncia a la presència internacional amb propostes que arriben des del continent africà i també dels escenaris europeus. Destaquen noms com el del director Peter Brook, Brett Bailey, Fatoumata Diawara o Germain Acogny.
Però també hi ha la voluntat de connectar amb la creació local. Per això, algunes de les creacions internacionals s’inspiren i es creen des de Barcelona. Un exemple d’aquesta idea és l’estada de tres setmanes a Barcelona de Qudus Onikeku, un jove de Lagos, per treballar amb artistes barcelonins.
Espectacle inaugural: ‘Carrer Robadors’, dirigida per Julio Manrique
L’espectacle que inaugurarà el Grec, el 27 de juny, serà l’adaptació teatral de la novel·la ‘Carrer Robadors’, de Mathias Enard. El repartiment el formen actors joves, sota la direcció de Julio Manrique, que mostren la diversitat cultural de Barcelona. Una obra que explica el viatge d’un jove des del Magreb de les primaveres àrabs fins a una ciutat immersa en el 15-M. Un relat sobre el continent africà a partir de la mirada del talent local.
Una desena d’espectacles ajornats el 2020
El festival d’estiu de Barcelona també recuperarà una desena d’espectacles que van quedar ajornats l’edició passada. És el cas de ‘La casa de los espíritus’, dirigida per Carme Portaceli; ‘Pedro Páramo’, de Mario Gas; ‘La gavina’, d’Àlex Rigola; ‘L’habitació blanca’ amb text de Josep Maria Miró i direcció de Lautaro Perotti, Sílvia Pérez Cruz, o ‘Una galaxia de luciérnagas’, d’Aina Tur.
També vindrà Omara Portuondo, protagonista de l’únic concert anul·lat del 2020, i Dimitris Papaioannou, que tampoc no va poder arribar a la ciutat i ara ho farà en el marc d’una gira mundial.
Malgrat la crisi sanitària, el Grec de l’any passat, algunes obres del qual van ser retransmeses per betevé, va aconseguir vendre el 95 % de les entrades disponibles.
La meitat de les entrades, a la venda
La venda d’entrada en alguns teatres començarà aquest mateix dimarts, però serà el dijous 6 de maig a les 16 h quan s’obrirà a tothom. Aquest any s’ha optat per no oferir un preu únic de 15 € per espectacle com es va fer el 2020. Els organitzadors consideren que la política de descomptes que s’ofereix ja és “prou potent”. Aquest any hi haurà descomptes per paquets d’entrades i també per a menors de 30 anys (15 €), majors de 60 i aturats i usuaris de la Tarjeta Rosa. També hi haurà el ‘Bonus Cultura’, un descompte pels espectacles del Grec ciutat.
Els organitzadors aspiren a cobrir el 70 % de l’aforament en els recintes del Grec 2021. De moment, però, es posaran a la venda el 50 % de les entrades, amb la intenció d’ampliar aquesta xifra abans del festival. En el cas del Teatre Grec es podran comprar un màxim de 4 entrades, i es bloquejaran els seients a costat i costat, i a la resta d’espais un màxim de 2 entrades. Això permetrà ampliar l’aforament més endavant, si és possible.
A més, es mantindran vigents els protocols sanitaris que es van posar en marxa l’any passat per la covid. Així, es regularan els accessos i les sortides dels espectacles i les mesures s’adaptaran a les que determinin en cada moment les autoritats sanitàries.
Més propostes i el mateix pressupost
Tot i que es recuperen les produccions que no es van poder veure l’any passat i, per tant, hi ha més propostes, el pressupost del 2021 es manté en 3,3 milions d’euros gràcies a una partida de 220.000 euros de l’any passat.