“És important que el nostre esperit estigui alimentat culturalment”. Amb aquestes paraules, que reflecteixen l’esperit dels guardons entregats aquest dimarts al Saló de Cent, la ballarina i coreògrafa Sol Picó ha agraït el premi de dansa atorgat per la seva carrera artística. Ha estat una dels 20 guardonats que han recollit els premis durant l’hora i mitja de cerimònia, un dels actes més destacats de la festa major d’hivern de la cuitat.

Pel que fa al món dels llibres, el premi de literatura catalana ha anat a parar a les mans de Toni Sala, per la “reflexió, l’anàlisi i la tradició literàries” en l’obra ‘El cas Pujol’, publicat per L’Altra Editorial. L’escriptor ha valorat la tasca independent del jurat pel fet de premiar una obra crítica amb Convergència i Unió que tracta sobre la confessió de l’expresident de la Generalitat.

En literatura castellana, Ignacio Vidal-Folch ha estat guardonat per ‘Pronto seremos felices’ i en l’àmbit de la traducció s’ha endut el premi de Jordi Vintró per l’obra ‘Noves impressions d’Àfrica’, de Raymond Roussel. El premi de mitjans de comunicació ha recaigut en la revista ‘L’Avenç’, a qui el jurat ha reconegut la difusió de la sèrie de grans revistes i la nova direcció que encapçala el mitjà.

Reconeixement a la projecció internacional

L’escultor Jaume Plensa, que actualment treballa en una obra per a Barcelona, ha estat guardonat per la projecció internacional de la capital catalana que fa a través de les seves obres. El jurat, compost per Àlex Susanna, Antoni Bassas, Salvador Garcia Ruiz, Marta Gili i Chus Martínez han valorat les seves peces i les exposicions internacionals en el camp de l’escultura pública, entre les quals destaquen Chicago, Tòquio, Wuppertal i Andorra. Plensa ha explicat a BTV els projectes que té sobre la taula: “una exposició en un lloc màgic de Venècia que es diu San Giorgio Majore” i una mostra “molt gran al Museu de Nashville, a Tennessee”.

En arquitectura i urbanisme, el jurat ha reconegut l’estudi BCQ per a la Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall, que ha millorat “les condicions del carrer i facilita la connexió amb el Jardí de Vil·la Florida”.

Música, arts escèniques i audiovisual

L’actor Carles Martínez s’ha emportat el premi dedicat al teatre pel treball en obres com ‘Cels’, de Wajdi Mouawad, o ‘Els feréstecs’, de Carlo Goldoni, per la “convicció i la singularitat amb què resol cada repte interpretatiu”. També en el món de l’espectacle, el guardó de circ ha recaigut al Circ Raluy per ‘The big top’.

L’exposició “Sistematúrgia” ha valgut el guardó d’arts audiovisuals a Marcel·lí Antúnez, que també ha estat premiat per una “trajectòria multidisciplinar dedicada a la investigació en el món de les arts visuals”. En el disseny, el jurat ha premiat la peça ‘Sand falls’, creada per Domestic Data Streamers i presentada a l’exposició “Big bang data”, del CCCB.

En l’àmbit de la música ha recaigut en l’intèrpret i compositor Albert Guinovart, a qui el jurat ha reconegut l’activitat com a pianista.

Investigació i història

La recerca històrica exhaustiva sobre la Fabra i Coats, una de les empreses tèxtils més importants d’Espanya, situada a Sant Andreu, s’ha emportat el premi Agustí Duran i Sanpere. La tasca de l’historiador Pere Colomer ha estat valorada pel jurat, que també ha fet una menció especial a la tesi doctoral de Marc Andreu sobre ‘El moviment ciutadà i la transició a Barcelona: la FAVB (1972-1986)’.

En la categoria d’assaig, l’escriptor i doctor en Sociologia Andreu Domingo s’ha endut el premi per l’obra ‘Catalunya al mirall de la immigració’, un estudi que analitza les onades immigratòries al país des de l’inici del segle XX.

El catedràtic de Química Orgànica de la UB Ernest Giralt ha estat premiat en ciències experimentals per una nova tècnica que es pot aplicar en les sessions de quimioteràpia. Pel que fa a les ciències de la vida, la investigadora Pura Muñoz-Cánoves ha estat reconeguda per un estudi sobre les bases moleculars que són responsables de l’envelliment de cèl·lules musculars.

En l’àmbit educatiu, el jurat ha destacat la tasca de l’Escola Antaviana de Nou Barris, per la contribució “al desenvolupament cívic, social i cultural”. En cultura popular el jurat ha destacat la Coordinadora d’Entitats Sardanistes de Barcelona i la gastronomia també ha tingut un reconeixement. Ha recaigut en Enric Rovira, per la tasca en la recerca dels sabors i textures de la xocolata de l’any 1714.