Els realitzadors del documental ‘Ciutat morta’, Xapo Ortega i Xavier Artigas, han arribat a l’acte de lliurament de premis al Saló de Cent directament arribats de Tànger, al Marroc, anunciant que acceptaven el premi però deixant sobre la taula la incògnita sobre si recollirien o no el guardó.

Quan ha estat el seu torn, els responsables de la productora Metromuster s’han traslladat fins a l’escenari, on Xavier Trias els esperava per fer entrega del premi. Un cop a dalt, han esquivat l’alcalde, a qui han deixat amb el guardó de la B a les mans, i han abandonat l’acte de lliurament dels premis per la porta del Saló de Cent.

En l’audiovisual previ d’agraïment, els realitzadors han donat les gràcies al jurat per “una decisió valenta que defensa la llibertat d’expressió” i han detallat que destinaran la dotació de 7.000 € a la investigació de “casos d’abusos policials emparats per aquest Ajuntament”. Els premiats han estat molt crítics amb el consistori, que consideren que”es renta la cara donant aquest premi” i paral·lelament “es persona com a acusació particular” en casos de lluites ciutadanes com “Can Vies, les lluites del ‘Forat de la vergonya’ o les vagues generals”.

L’alcalde, Xavier Trias, s’ha referit només indirectament a ‘Ciutat morta’ en el discurs de cloenda de l’acte, en què ha afirmat que els Premis Ciutat de Barcelona “no els dóna l’alcalde, no els dóna el govern de la ciutat, sinó un jurat independent”. Trias ha afirmat que la decisió del jurat pot “resultar controvertida” o generar “discrepàncies”, però la tasca d’aquests professionals independents és una mostra de la “força de la democràcia”.