Un acte de beatificació que ha congregat més de mig miler de persones a la Sagrada Família ha encès les crítiques del món de la cultura a les xarxes socials. Des de fa més d’una setmana, els teatres, cinemes i sales de concerts han hagut de tancar per les noves restriccions contra la covid-19.
El sector està vivint un moment molt complicat, i es pregunta per què ells no poden fer actes i en canvi l’església sí. Per exemple, en Peyu, ha explicat que aquest dissabte a la nit havia de representar ‘El Gallardo Español’ al Teatre Borràs amb un aforament de 350 persones, inferior al que ha acollit la Sagrada Família, i l’han obligat a cancel·lar.
Aquesta nit hauria d'haver estat fent
🇪🇸EL GALLARDO ESPAÑOL 🇪🇸
al Teatre Borrás amb 350 persones i ens han obligat a cancel•lar-ho i mentrestant 588 (90% població de risc, perquè tots els de la sotana són vells) persones fent el panoli a la Sagrada Família. Bravo @gencat 👏🏼 https://t.co/iMq6EaMRAT— Peyu (@enpeyu) November 7, 2020
Però no ha estat l’únic, l’actriu Sílvia Bel ha piulat “Els teatres tancats, les beatificacions necessàries i nosaltres a creure i a callar pel bé de tots. Algú s’ha pensat que som idiotes?”‘. L’actor Enric Cambray s’ha dirigit directament a la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; la de Salut, Alba Vergès; el vicepresident, Pere Aragonès; i la portaveu del govern, Meritxell Budó: “Què hem de fer? Us ho pregunto sincerament. Què hem de fer?” o el director Javier Giner que es pregunta: “Per què els cures poden fer teatre a la Sagrada Família si estan els teatres tancats?”. L’actriu Cristina Genebat ha fet una crida als polítics: “No entenem res. Volem treballar!”. També hi ha qui ha decidit posar humor a tot plegat, la revista Teatre Barcelona informa de manera irònica que a partir de la setmana que ve farà recomanacions sobre misses i beatificacions.
NOVETAT 🔴 A partir de la setmana vinent incorporem tota l'actualitat, recomanacions i horaris de misses i beatificacions a https://t.co/mrt6pzItKg 🕊 pic.twitter.com/dGsN8fWypp
— Teatre Barcelona (@BarcelonaTeatre) November 7, 2020
El món de la música també ha mostrat indignació davant aquest esdeveniment. El cantant Cris Juanico ha afirmat que si per poder cantar s’ha de posar la sotana, no té cap problema a fer-ho. Assegura que l’únic que ell vol és poder tornar a cantar. La discogràfica barcelonina Bankrobber i la sala de concerts Sidecar s’han mostrat interessats a llogar el temple per poder-hi celebrar un concert.
Hola @sagradafamilia, ens feu un privat amb les condicions per llogar la sala? Seria per un concert. Màxima comunió assegurada. pic.twitter.com/PAcdZDSGVJ
— Bankrobber (@bankrobberbcn) November 7, 2020
Des de la política també han reaccionat. La presidenta de Catalunya en Comú al Parlament, Jéssica Albiach, ha criticat la decisió del Procicat: “On és la coherència de les restriccions? Als teatres hi entra el virus i a les esglésies no?” es pregunta Albiach. I la CUP ha afirmat que el privilegi eclesial és per a aquells que poden reunir a 600 persones en un dissabte en plena pandèmia i toc de queda, i seguir sense pagar l’IBI.
La cultura, tancada, i la Sagrada Família, amb 588 persones. On és la coherència de les restriccions? Als teatres entra el virus i a les esglésies no? Qüestió de prioritats @albaverges #LaCulturaEsSegura https://t.co/ezOrubrVQF
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) November 7, 2020
Després de tot el rebombori, finalment, des de Salut han anunciat que investigaran si la missa a la Sagrada Família ha complert les mesures sanitàries per la covid-19.