La cultura és un dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus. Les restriccions decretades pel govern també els afecten, però funcions teatrals o cinemes poden allargar-se fins a les 22 h, un fet que ha donat un respir al sector, però també comportarà modificar horaris. Els artistes han vist el confinament com una bona oportunitat per reinventar-se i ser creatius. L’expert en cultura, Andreu Rami, presenta al ‘reset’, de betevé, un projecte relacionat amb la lectura de poesies que va començar a les xarxes socials i s’ha estès a altres àmbits.
62 poemes recitats a les xarxes socials
Durant el confinament els poetes Andreu Gomila, Josep Pedrals i Martí Sales van crear un compte de Twitter en què recitaven un poema inèdit cada dia. En total en van recitar 62. La idea original prové d’un teatre municipal de París, el Theatre de la Ville, que seria com un equivalent al Teatre Lliure de Barcelona. En aquest cas, un grup d’actors francesos engegava el que anomenaven Consultes poètiques. Es tracta d’una iniciativa en què la companyia d’artistes trucava a espectadors —que prèviament els havien trucat— per llegir-los una poesia i, posteriorment, mantenir una conversa.
Poeta de guàrdia arriba al Grec
La proposta va anar més enllà de les xarxes socials i els joves catalans es van posar en contacte amb el director de Teatre Grec, Francesc Casadesús, per engegar un projecte similar amb el teatre. Els tres poetes van fitxar un quart membre, la Maria Cabrera, i també van decidir contactar amb diversos actors i actrius del panorama català, que serien els encarregats de llegir els poemes per telèfon. Noms destacats com Lluís Soler, Sílvia Bel, Aina Huguet, Joan Carreras, Berta Giraut, Jordi Oriol i Pau Roca ajudarien els poetes a recitar les obres.
El projecte Temporada Alta també ha recuperat la proposta i l’Andreu Rami hi ha pogut assistir per veure com s’organitzen. En només una setmana ja s’han fet més de 300 trucades on es van escoltar poetes com Josep Carner, Maria Mercè Marçal o Miquel Bauçà Rosselló. En aquest vídeo pots recuperar la secció completa en què apareix el testimoni de diversos actors i actrius que expliquen com ha estat l’experiència de participar en el projecte.