El guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona del 2019 ha estat David Caño (Olot, 1980) amb el poemari ‘Un cos preciós per destruir’. El guardó s’ha entregat al Saló de Cent de l’Ajuntament en el marc del Barcelona Poesia. En aquesta edició dels Jocs Florals, s’han presentat un total de 88 obres i la del guanyador s’acabarà publicant a la col·lecció “Ossa Menor”, d’Edicions Proa.

Poesia urbana i fosca

Com es tradició en els Jocs Florals s’ha fet una glosa del guanyador que anat a càrrec de Lluís Calvo, poeta i amic de David Caño. Calvo ha definit la figura de Caño amb aquestes paraules: “És un poeta més urbà que una parada de metro”. Per Calvo la poesia de Caño “és de lluites al carrer, a favor dels desfavorits i contra la farsa del règim del 78”. Els poemes del guanyador dels Jocs Florals del 2019 són d’un lirisme torturat i obscur i, influenciat per Caravaggio, ens trasllada per exemple a episodis ben foscos de la nostra història, com ara la bombardejada Beirut, la Roma de l’assassinat de Pier Paolo Passolini, la Nova York de les Torres Bessones o bé la Barcelona dels atemptats de la Rambla.

Un premi amb molta tradició

Els premis dels Jocs Florals es remunten a l’edat mitjana, al segle XIV, i els que s’entreguen ara són hereus directes dels que van reemergir l’any 1859. Els guardons s’han convertit en una de les eines més importants per estimular la cultura i la creativitat de la poesia catalana. Entre d’altres van guanyar els Jocs Florals referents de la poesia com ara Guimerà, Verdaguer, Maragall, Carner i Sagarra. Entre el 1941 i el 1977, en temps del franquisme, els Jocs Florals van trobar el seu espai a l’exili i es van celebrar a capitals d’Amèrica i Europa, com ara Buenos Aires, Londres o París.