Sant Valentí: a favor o en contra? Ocasió i excusa per mostrar el teu amor incondicional cap a la parella o exemple pervers del capitalisme en tota la seva essència? Que cadascú pensi el que vulgui, però és clar que el 14 de febrer és un d’aquells dies que acabem parlant invariablement d’amor. I una cosa que ens ha ensenyat la cultura és que l’amor és un dels seus motors, ja sigui a la literatura, la música, el còmic o, fins i tot, el videojoc romàntic. I és en aquesta indústria on el tractament de l’amor comença a evolucionar de les històries de ‘Rescata a la princesa’, a mostres més evolucionades de relacions de parella. Amb el Jordi Sellas i la Marina Amores en repassem alguns.

Super Mario Odissey

Nintendo, 2017

Super Mario Odissey és un dels títols més celebrats de la saga d’animals de companyia de Nintendo per a la consola Switch. Però que sigui un gran lliurament no significa, ni molt menys, que alguns estereotips s’hagin corregit. Un cop més, i ja n’hem perdut el compte, Mario ha de salvar la princesa Peach de les mans del malvat Bowser. La cosificació de la princesa com a trofeu, amb algun matís, continua sent una de les premisses.

Mass Effect

Bioware, 2007

Què té de videojoc romàntic una aventura de ciència-ficció amb tipus de diferents races. Aquesta és una pregunta que molts es podrien fer veient aquest “shooter” en tercera persona que s’ha convertit en una de les sagues del videojoc modern més aplaudides. A les missions que han d’acomplir, l’oficial de marina Shepard i els seus aliats tenen temps per a l’amor i les relacions de parella, tractades amb una empatia i una delicadesa superior a molts jocs anteriors.

Los Sims

EA, 2000

Els populars Sims han guanyat en realisme i quotidianitat des que EA va treure el primer joc l’any 2000. I entre aquestes millores, les relacions sentimentals entre els personatges s’han fet més complexes. Si el que vols és casar-te, separar-te, tenir una aventura puntual o posar les banyes a la teva parella, millor fes-ho des d’una consola.

Dream Daddy: A Dad Dating Simulator

Game Grumps, 2017

Amb jocs com Dream Daddy: A Dad Dating Simulator, la indústria del videojoc tracta les relacions no heteronormatives. En aquest cas, en el context d’una urbanització on s’instal·la un pare homosexual amb una filla adolescent. Aviat veurà que aquest veïnat té molts candidats a ser la seva nova parella.

The Last of Us 2

Naughty Dog, 2019

Un dels grans jocs d’aquest any, o això sembla amb el tràiler que es va poder veure a l’E3 del 2018. I això que una aventura d’horror de supervivència ambientada en un entorn de zombis no semblaria un videojoc romàntic. Com veiem al tràiler, en canvi, la protagonista, l’Ellie, té una relació sentimental amb una altra noia, constatant que a la indústria del videojoc els canvis van lents, però que cada cop més s’entén que de models de parella n’hi ha molts, i molt legítims.