La celebració de Sant Valentí se sol relacionar amb històries ensucrades i previsibles, però l’Òscar Broc vol donar-li la volta a aquesta data amb una selecció de còmics amb aventures amoroses ben particulars. Parlem d’amor, però l’amor no necessàriament és feliç i plaent, pot ser una merda i fer molt de mal o, fins i tot, pot ser molt friqui. Per cert, si vols aconseguir un d’aquests còmics gratis, entra aquí per saber com fer-ho.

‘Paciencia’

Daniel Clowes. Fulgencio Pimentel, 2016

‘Paciencia’ és una història d’amor al llarg de l’espai temps. És la història d’una parella aparentment feliç que veu la seva història truncada per una tragèdia: ella mor misteriosament assassinada quan està embarassada. Quan passen uns anys, el protagonista, el vidu, aconsegueix viatjar enrere en el temps i intentarà salvar la vida de la seva dona, morta fa anys. El que sembla un “thriller” de ciència-ficció es converteix en mans de Daniel Clowes en una radiografia profunda i contundent sobre l’amor i les mentides que amaguem a les nostres parelles. El protagonista, quan viatja al passat, va descobrint passatges de la seva dona que el fan esgarrifar i reflexionar sobre el que ha fet bé i malament en la seva relació i el pes de les mentides com a recurs per no perdre la parella. És una història d’amor emocionant però no exempta del nihilisme, la psicodèlia i la misantropia que sempre ha marcat l’obra de Clowes.

‘Sex Criminals’ 

Matt Fraction i Chip Zdarsky. Astiberri, 2017

‘Sex Criminals’ té com a protagonistes una parella amb un estrany poder: quan tots dos tenen un orgasme aconsegueixen que el temps es pari, però que es pari literalment. Quan s’adonen que poden treure profit d’aquest estrany superpoder sexual i que poden anar en un banc i robar els diners sense que els passi res, comencen els problemes i es comença a complicar la troca. Còmic modern, enginyós, delirant i sense cap mena de complexes que qüestiona l’educació sexual que donem als nostres joves. Aposta per un gènere, la comèdia sexual, destrossant tots els tòpics i renovant aquest subgènere.

‘Háblame de amor’

Robert Crumb i Aline Kominsky. La Cúpula, 2011

Estem parlant d’un dels còmics que han retratat d’una forma més peculiar, controvertida i desinhibida el matrimoni. Una obra que recull les tires que el matrimoni Crumb / Kominsky va anar publicant des del 1974 fins al 2011. És una mena de diari amb les intimitats, obsessions sexuals, conflictes laborals i tota mena d’elements que acostumen a quedar-se en les quatre parets de casa, però que la parella d’il·lustradors airegen amb una contundència i una honestedat brutal. Hi ha escenes certament passadíssimes de rosca sobre la vida íntima del matrimoni, que demostren que Crumb no té cap mena de filtre a l’hora de radiografiar la seva intimitat. És la història d’un amor atípica en totes les seves fases i totes les seves misèries i estranyes perversions.

‘Violent Love’

Frank J. Barbiere i Víctor Santos. Norma, 2019

És un clàssic del cinema, les històries ‘Bonnie & Clyde’, l’aventura amorosa entre fugitius, criminals, l’amor al marge de la llei. ‘Violent Love’ és com una road movie farcida d’acció i violència, una obra molt cinematogràfica que podria ser el guió d’una pel·li de Tarantino o Oliver Stone. L’aventura dels dos protagonistes, dos atracadors que viuen al límit i van directes cap a una mort segura, és el motor dramàtic d’un thriller negre implacable i entretingudíssim. A més, no es tracta d’una història d’amor instantània, de fet, fins al segon volum no arriben els focs artificials, i això fa que la història encara tingui més valor i força: és un amor que, tot i la vida frenètica dels seus protagonistes, va a foc lent i resulta més creïble. Un dels atractius d’aquest còmic, a més, són els magnífics dibuixos de l’artista espanyol Víctor Santos.

‘El club del divorcio’

Kazuo Kamimura. ECC, 2018

L’obra se situa al Japó dels anys 70 i parla de la vida de Yûko, una jove que té un bar on treballen altres dones divorciades que també han de suportar l’estigma social del seu estat sentimental en una societat, la japonesa, molt preocupada per les aparences i tremendament conservadora. No falta la seva seva exparella, un músic turmentat, o el bàrman, pel qual sent una tensió sexual no resolta. ‘El club del divorcio’ és, en definitiva, una emotiva història que descriu el dia a dia d’una dona divorciada i estigmatitzada. És una obra delicada, intimista, que profunditza en la psicologia de la dona i mostra una realitat que el còmic no acostuma ni a preveure. Una lectura per a adults i una poderosa reflexió sobre l’amor i les coses que l’amor pot destruir.