Entrar en aquesta exposició ens endinsa una mica més en l'obra de Picasso i ens ajuda a entendre milor quina era la intenció de l'artista quan agafava el pinzell. L'estudi d'aquest quadre, 'Terrats de Barcelona', ha posat de manifest l'estreta relació entre una imatge subjacent, que representa una parella nua, i altres dibuixos de la col·lecció del període. REYES JIMÉNEZ, responsable del departament de conservació preventiva i restauració del Museu "A través de l'estudi cientificotècnic que hem fet de la pintura 'Terres de Barcelona' hem pogut descobrir tota l'evolució d'aquests anys claus de Picasso entre 1902 i 1903, com ell va evolucionant i buscant aquesta gran composició que acaba amb la pintura de 'La vida'." Treballs que després han estat la gestació, el 1903, de l'obra central de l'exposició. 'La vida' és una de les pintures més emblemàtiques de l'última etapa barcelonina del pintor, quan el període blau tocava a la fi. BELEN GUAL, conservadora de la col.lecció del Museu Picasso "'La vida' va ser pintada aquí al 1903, no havia tornat a Barcelona des que va sortir a la primera dècada del segle XX. És l'obra més important del període blau de Picasso, és l'obra cabdal en la qual sintetitza totes les recerques filosòfiques, temàtiques i estilístiques i podem dir que és l'obra més important de Picasso abans de 'Les senyoretes d'Avignon'." El Cleveland Museum of Art l'ha prestat a la ciutat i estarà al museu fins al 19 de gener. Aquest matí se n'ha fet la presentació i a partir de demà ja es podrà visitar.

De fet, ‘La vida’, cedida pel Cleveland Museum of Art, dels Estats Units, és la peça més important del cicle blau i el simbolisme de la peça aplega “tota l’evolució plàstica, temàtica i filosòfica d’aquest període”.

La mostra “Viatge a través del blau: La vida” coincideix amb el 50è aniversari del Museu Picasso. Segons el director del Museu, Bernardo Laniado-Romero, la finalitat d’estudiar les pintures ocultes, com s’ha fet en la peça ‘Terrats de Barcelona’, és entendre millor l’obra de l’artista en el seu conjunt. En el cas d’aquesta pintura, l’estudi  ha permès revelar el procés creatiu del pintor en l’elaboració d’aquesta obra.