L’exposició “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, que pren el nom de l’inscrit que figurava a la bandera del regiment de Guàrdies Catalanes, es planteja com un recorregut marcat sobretot per l’atractiu visual que té. La mostra, comissariada pel catedràtic d’història Francesc Xavier Hernàndez i Cardona, es divideix en cinc àmbits i inclou algunes peces emblemàtiques com la bandera de Santa Eulàlia, ara restaurada.

Els grups municipals del PP i del PSC han expressat a la Comissió de Cultura d’aquest dimarts  la disconformitat amb el contingut de l’exposició. La regidora popular Àngells Esteller ha titllat la mostra de buscar “arrels, símbols i mites per reescriure la història d’una Catalunya independent”. A més, ha concretat que un dels vídeos que s’hi projecten “és una incitació a l’odi”. D’altra banda, el regidor del PSC Gabriel Colomé ha afirmat que “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714” mostra el conflicte de 1714 com “una guerra entre catalans i espanyols”.

Els visitants que hem pogut trobar a l’exposició, però, han destacat que la història dels fets de 1714 “se’ls havia amagat”, i que exposicions com aquesta serveixen per mostrar “la pura realitat” als catalans. A més a més, alguns dels assistents han volgut remarcar que en cap cas no han entès l’exposició com una incitació a l’odi, sinó com un relat històric que explica una guerra, en què “disparen uns i altres”.