El Museu Picasso estrena aquest divendres una exposició temporal, titulada “Picasso descobreix París”. Es tracta d’una col·laboració amb el Museu Picasso barceloní i el de la capital francesa, a més del Museu d’Orsay. Han cedit 19 peces d’artistes com Cézanne, Degas, Gauguin, Steinlen, Touluse-Lautrec o Manet, entre d’altres, que van ser un referent pel pintor andalús quan aquest va visitar per primera vegada París, només començar el segle XX.

Aquest primer contacte amb la capital francesa va ser l’any 1900. De seguida la ciutat i les seves influències artístiques el van colpejar amb força. De fet, l’artista feia temps que somiava en aquell viatge. Ho demostra un dibuix, que es pot veure a l’exposició i que el representa a ell i el pintor Manuel Pallarès a París.

Aquests primers anys abans d’instal·lar-se definitivament a París, el 1904, van ser claus en la transformació artística d’un jove Picasso. Passaria d’una pintura mundana a una altra de caràcter simbòlic, que el convertiria en l’artista aclamat que va acabar sent.

La mostra s’estructura en forma de diàlegs entre obres. Es comparen peces de Picasso amb les dels seus mestres. “Hi ha casos molt evidents -explicats pel mateix Picasso- com un dibuix petitet que representa una obra de Bartolomé”, explica Malén Gual, comissària de l’exposició. “O un altre dibuix que és una còpia del Panteó de Puvis de Chavannes”, afegeix. Altres diàlegs no són tan evidents, com els croquis de toreros que va fer l’artista, inspirats en la corrida de toros de Manet.

El Museu Picasso cedeix 50 peces a l’Orsay

L’exposició “Picasso descobreix París” coincideix amb el temps amb la marxa del museu barceloní d’una cinquantena de peces corresponents a l’època blava i rosa de l’artista, que han estat cedides temporalment al Museu d’Orsay. Tornaran a Barcelona tan bon punt acabi l’exposició temporal, el proper 20 de gener.