Maria Carme Roca ha guanyat el 51è Premi Prudenci Bertrana de novel·la amb l’obra ‘El far’, una història sobre una infidelitat familiar. Roca va recollir el guardó aquest dijous als Premis Literaris de Girona 2018, en un acte celebrat a l’Auditori de la ciutat. L’autora té una llarga trajectòria en el món editorial, amb una cinquantena de llibres publicats en diferents gèneres com ara la narrativa curta, la literatura juvenil i infantil o l’assaig. De tota manera, la barcelonina assegura estar especialitzada en el gènere de la novel·la històrica.

El Premi Prudenci Bertrana està dotat amb 30.000 euros. ‘El far’, de Maria Carme Roca, arribarà als lectors a partir del 7 de novembre amb Columna Edicions.

De què parla ‘El far’?

El llibre arrenca amb una celebració familiar en què la Diana descobreix que “la seva mare no és qui sembla”. A partir d’aquí comença una recerca pels secrets d’una possible infidelitat de la mare amb el seu oncle que porta la Diana als seus orígens, a l’illa de Buda del delta de l’Ebre i al seu emblemàtic far, que va caure el 1961. Segons l’autora, a ‘El far’ també hi tenen un paper clau “els morts”, que “intentaran parlar amb els vius” perquè, creu, moltes vegades aquells que ja no hi són “tenen moltes coses a dir”. Segons Maria Carme Roca, aquest és un element que converteix ‘El far’ en una novel·la “amb una estructura diferent” a les que fins ara havia escrit.

Villatoro s’emporta el Carles Rahola i Folck, el Ramon Muntaner

D’altra banda, el periodista Vicenç Villatoro va aconseguir el Premi Carles Rahola al millor assaig per ‘Massa foc’, en què busca els paral·lelismes de la situació política actual amb la Florència de finals del segle XV. L’autor ja va guanyar el Prudenci Bertrana de novel·la amb ‘La ciutat del fum’ l’any 2001. El premi té una dotació de 6.000 euros.

En literatura juvenil, Jordi Folck es va emportar el 33è Ramon Muntaner amb ‘El noi de paper’. Folck va assegurar que aquesta novel·la és “el llibre” de la seva vida, ja que ha estat “mitja vida per enllestir-lo”. De fet, la primera idea per escriure-la la hi va donar el seu fill el 1990, quan tenia dos anys i li va dir: “Adeu papa, paperet” i, posteriorment, el nen li va proposar que escrivís una història sobre un home de paper. El Premi Ramon Muntaner té una dotació de 6.000 euros.