Amb ‘La reina de la bellesa de Leenane’La Perla 29 torna a convertir la Biblioteca de Catalunya en un tros de la Irlanda rural. Marta Marco i Marissa Josa protagonitzen l’obra, que dirigeix Julio Manrique.

El muntatge recull el testimoni d’obres estrenades a la Biblioteca també ambientades a Irlanda, com ‘Translations’ o ‘Dansa d’agost’, de Brian Friel. Martin McDonagh, autor de ‘La reina de la bellesa de Leenane’, és anglès, però amb orígens irlandesos. Com ja va fer amb ‘Dansa d’agost’, la gent companyia La Perla 29 va passar uns dies a l’illa per preparar el muntatge. A Leenane van conèixer gent que els va parlar del personatge real que va inspirar McDonagh per dibuixar la protagonista, la Maureen. Una dona de 40 anys que té cura de la seva mare, una septuagenària, amb qui manté una malaltissa relació d’amor i odi. La Maureen sent que no té vida pròpia, però l’entrada en escena del jove Pato (Ernest Villegas) és una alenada d’esperança. El maldestre Rai (Enric Auquer), germà petit d’en Pato, és el quart personatge de l’obra.

Segona Leenane, nou encert

‘La reina de la bellesa de Leenane’ ja va tenir un clamorós èxit en una versió dirigida el 1998 per Mario Gas, amb Vicky Peña i Montserrat Carulla en els papers de filla i mare. Qui escriu aquestes ratlles tenia un bon record d’aquella versió, i la nova no fa més que confirmar que l’arquitectura del text de McDonagh és rodona. La direcció de Julio Manrique té detalls d’alta volada, i el treball dels quatre intèrprets és excel·lent. Molt recomanable.