Lluís Ros és un veí de Sant Andreu que, durant l’adolescència, va començar a col·leccionar portades del diari ‘La Vanguardia’. Li cridava l’atenció la publicitat que hi apareixia i va voler conservar-la com a record. 60 anys més tard, comparteix aquelles imatges amb els seus familiars, amics i veïns. Els documents s’han transformat en una exposició al casal de barri de Can Portabella. La mostra permet fer un salt enrere en el temps i recordar les botigues i els articles més populars d’aquells anys.

La segona pàgina del diari

‘La publicitat de la pàgina dos (1958-1962)’ mostra 28 retalls de ‘La Vanguardia’ de finals de la dècada dels anys 50 i principis dels anys 60. Lluís Ros va començar a conservar-los amb només 16 anys. Recorda que agafava el diari després que el seu pare l’hagués llegit: “Quan ell ja l’havia fullejat, l’agafava jo i guardava la portada. Al principi, la meva intenció era conservar les portades, però de seguida em va cridar més l’atenció la segona pàgina del diari perquè hi havia els anuncis”.

Així ha conservat tots aquests anys els retalls a dins d’una caixa. En té una seixantena perquè va deixar l’afició pocs anys més tard. La caixa l’ha acompanyat en totes les mudances que ha fet al llarg de la vida: “L’he guardat perquè la caixa em recorda el meu pare”, diu Ros. “Fa uns mesos vaig obrir-la i se’m va ocórrer portar els diaris al casal. I van ser els dinamitzadors qui em van proposar ensenyar-los”.

Publicitat amb imatges i eslògans controvertits

L’exposició transporta l’espectador 60 anys enrere, ja que hi apareixen botigues i objectes d’aquella època. Algunes marques encara existeixen i continuen avui en dia fent publicitat dels seus articles. D’altres, en canvi, com els magatzems Capitol, fa anys que van desaparèixer. “Volia recordar els productes dels anys 60 amb la idea d’ensenyar-los en un futur als meus fills, per si deixaven d’existir”, diu.

L’exposició, però, obre també el debat entre les persones que la visiten. I és que alguns dels anuncis que hi apareixen inclouen imatges i eslògans que haurien estat polèmics si s’haguessin publicat en l’actualitat pel seu contingut masclista.

El casal de barri de Can Portabella es caracteritza per programar exposicions a partir de peces d’art fetes o col·leccionades pels usuaris de l’equipament i d’altres veïns del barri.