Pau Rodés assegura que és un artista per casualitat. Va començar a dibuixar en un moment difícil de la seva vida. “Per tenir ocupat el cap havia de dibuixar coses molt petites, i com que abans era cuiner, vaig començar a fer-ho amb verduretes”, recorda Rodés. Amb aquests ingredients, ha dibuixat tot d’insectes del territori català i nord aragonès que ara s’exposen a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.

El que va començar com a teràpia fa un any, s’ha convertit en una ocupació. Pau Rodés ha vist com de forma autodidacta anava evolucionant, amb la incorporació de més tècniques i materials. “Al principi m’hi estava dies, unes vuit hores, a mesura que vaig evolucionar trigo menys”, assegura, i “arriba un moment en què ja surten per inèrcia, només amb l’esborrany ja acaba de sortir tot. Els insectes van ser difícil de fer, perquè havia de fer les corbes amb les verdures, però a poc a poc el teu cap funciona sol”.

En blanc i negre

Als dibuixos s’hi poden veure una aranya, un espiadimonis, escarabats… tot d’insectes convertits en art a través de la tinta i el blanc i negre. Dos colors als quals es manté fidel: “Dibuixo en blanc i negre primer perquè m’agrada vestir de negre, m’agrada el negre. En blanc i negre has de pensar més. Si no vols que et quedi tot monòton, has de fer servir més el cap perquè cada dibuix sigui diferent i necessitava tenir el cap ocupat”. Per refermar-se en aquest estil ha estat clau el descobriment d’un retolador que li permet pintar blanc sobre negre.

Un artista sense xarxes socials

Pau Rodés exposa els seus insectes fins a l’1 d’abril. No hi ha còpies, tot són originals, ja que fa servir totes les eines al seu abast per evitar les còpies i protegir els seus dibuixos. Per aquesta raó, tampoc no és a les xarxes socials. “No estic a les xarxes perquè m’agrada molt el boca-orella i no m’està anant malament, estic exposant ara i he venut alguns dibuixos. La majoria de gent em pot trobar per carrer, dibuixo en bars amb grans finestrals, on tothom em pot veure i se’m pot apropar”, diu, “m’agrada que la gent surti de casa i vingui a veure els dibuixos originals a les exposicions. Faig un dibuix i ara te’l dono a tu, te’l venc o l’exposo. Venc de tu a tu”.

Les aus, un nou projecte

Després de mesos concentrat en els insectes i les verdures, ara Pau Rodés afronta un altre repte. “El tema dels insectes arriba un moment que em cansa i vaig començar a fer aus. Ara faig servir més el món del patronatge (punts blancs i negres, figuretes), sense arribar a ser mandales, perquè no hi ha simetria”. Tot apunta que un cop acabat, el projecte es podrà veure també a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.