maqueta tomba reina Elisenda Monestir de Pedralbes

El monument sepulcral més important del Monestir de Pedralbes, la tomba de la reina Elisenda, té unes característiques físiques que en dificulten la comprensió, sobretot quan el visitant no pot veure-la des de l’església (només ho pot fer en horaris restringits: d’11 a 13 h i de 18.30 a 19.30 h). Ara, s’ha creat una maqueta tàctil en tres dimensions que permetrà gaudir-la en el seu conjunt (des del claustre, en horaris de visita al museu).

Maqueta tàctil del monument de la reina Elisenda

La maqueta s’ha realitzat pensant en les persones invidents perquè puguin entendre els elements que configuren el monument, però també ha estat pensada per al públic en general. Incorpora, per exemple, una peanya giratòria que es pot pujar i baixar perquè la gent més baixa (nens i persones amb cadira de rodes) puguin observar-la a la seva alçada. A més, les cartel·les informatives tenen textos grans adaptats al braille.

maqueta monestir de pedralbes tomba reina elisenda

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) han acordat introduir aquestes millores al Monestir de Pedralbes i a altres museus de la ciutat i espais monumentals amb un cost total de 60.000 euros provinents de la taxa turística. Algunes d’aquestes novetats les trobem al Museu del Disseny i a l’Etnològic.

maqueta monestir pedralbes tomba reina Elisenda

L’exposició permanent del Museu del Disseny accessible

La mostra permanent “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual 1980-2003” integra mesures d’accessibilitat per als visitants. Les persones amb discapacitat visual es poden descarregar al mòbil l’aplicació Wheris (gratuïta). Només han d’acostar el telèfon a alguna de les peces de l’exposició que incorporen l’accessibilitat per escoltar l’audiodescripció de l’obra en català, castellà o anglès. En total hi ha set peces seleccionades que permeten a la persona amb problemes de visió beneficiar-se de l’aplicació.

Foto: Xavi Padrós

També al taulell d’atenció al públic de la planta baixa s’ha estrenat un mapa tàctil de situació i orientació per a les persones amb visió reduïda que els permet localitzar les set peces que funcionen amb l’aplicació.

El Museu Etnològic també introdueix millores

La seu de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món ofereix als usuaris l’aplicació gratuïta de mòbil Barcelona sense barreres, que permet rebre informació d’interès quan el visitant passa per davant del lloc on hi ha el dispositiu emissor, és a dir, davant de les obres. L’aplicació és accessible per a persones amb discapacitat visual i ofereix audiodescripcions i vídeos amb llengua de signes.