La Fundació Vicki Bernadet ha lliurat a El Born Centre de Cultura i Memòria el Premis Fada a la Cultura que distingeixen aquelles creacions artístiques que contribueixen a sensibilitzar sobre l’abús sexual a menors. La fundació ajuda els qui han patit abusos i els seus familiars, però desenvolupa també una ingent tasca de visualització. Un dels seus focus d’atenció és promoure que es trenqui el marc de silenci i impunitat que sovint envolta els abusos. I qui va trencar el silencia fa uns dies és el bateria del grup Els Pets, Joan Reig, quan va revelar que fa 45 anys havia patit abusos per part del rector de Constantí. La cançó que ho explica, ‘Corvus’, que el grup tarragoní inclou en el seu darrer disc, “Som”, ha estat guardonada amb el Premi Fada 2019.

Premis Fada honorífic i internacional

El premi honorífic ha recaigut enguany en l’actriu Lluïsa Castells, per haver estat madrina d’un projecte de la fundació que treballava amb persones amb discapacitats. I és que, per bé que no hi ha estadístiques, el percentatge d’abusos en persones amb discapacitat és molt elevat i difícil de detectar. Malauradament, aquest projecte de la fundació no ha pogut tenir continuïtat.

La directora de cinema Jennifer Fox ha merescut el premi Fada internacional per la pel·lícula ‘The tale’. La realitzadora ha enviat un missatge d’agraïment enregistrat. El jurat del Premi Fada ha destacat que, partint del testimoni personal de realitzadora, el film no cau en l’autocomplaença ni en el victimisme gratuït.