El projecte StreetTubers, d’Arrels Fundació, va néixer el 2018 amb l’objectiu de “contribuir a trencar prejudicis” i donar veu a un col·lectiu que “sovint queda invisibilitzat”. És un canal a YouTube en què es poden trobar recomanacions literàries de persones que han viscut al carrer i que són grans apassionades de la lectura.

Segons explica la membre de l’entitat Sílvia Torralba, els set testimonis que han participat fins ara en el projecte són grans aficionats a llegir, però mentre que alguns, quan viuen al carrer, no llegeixen —per falta de temps o ganes—, a “d’altres sí que els agrada llegir i és una manera d’ocupar el teu temps”.

A més, segons Torralba, la lectura i la literatura poden ser “una manera d’iniciar un vincle amb les persones que estan al carrer, de canviar la mirada”. En alguns casos veïns i veïnes “els porten llibres perquè saben que els agrada la lectura”. En d’altres, les persones que viuen al carrer també van a buscar llibres als punts verds, o a les biblioteques, que es converteixen en refugis de lectura.

La recomanació del Camilo per a Sant Jordi

L’últim testimoni que s’ha publicat a StreetTubers és el del Camilo, que en el temps que va viure al carrer va continuar llegint i també escrivint. De fet, ja ha publicat dos llibres de poesia. En el vídeo, el Camilo recomana la lectura d”Una conxorxa d’enzes’, de John Kennedy Toole. En destaca per sobre de tot la descripció i personalitat del protagonista, Ignatius J. Reilly.

“Ara que tinc casa meva he tornat a llegir”

Entre els testimonis que han participat en l’StreetTubers, també hi ha el de Miquel Fuster. En aquest cas explica que durant els 15 anys que va viure al carrer no va llegir perquè, diu, “l’única preocupació que tens és que no et matin, has de buscar-te la vida i sempre estàs rodejat de gent”. En el seu cas la lectura va tornar quan va deixar el carrer. Diu que “ara que tinc casa meva he tornat a llegir”, i fent broma afegeix que “ara fins i tot llegeixo els embolcalls dels caramels.