Tant floristes com llibreters ja han començat a notar l’ambient de Sant Jordi. Després que la diada de l’any passat se celebrés en ple confinament domiciliari, aquest any s’ha repartit la celebració en tres dies per esponjar les compres i evitar aglomeracions. Aquest dimecres, ha estat el primer dia en què s’han pogut muntar parades davant dels establiments i, tot i la pluja del matí, ja hi ha qui ha comprat el llibre i encarregat la rosa per celebrar la tradició.

Les llibreries expliquen que ja fa setmanes que han notat un increment de les vendes anticipades per Sant Jordi. El Gremi de Llibreters diu que aquest cap de setmana ha estat especialment bo i que els resultats mantenen una línia ascendent que esperen que es mantingui fins divendres. “Des de dijous passat hem anat notant que ve molta gent, les vendes estan anant bé, ja ha començat a venir molta gent a comprar llibres per a Sant Jordi”, diu la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer.

Esperen vendre un 60 % dels llibres del 2019

Ara bé, volen ser prudents i esperar veure què passa per la diada. “No sabem si s’estan esponjant les compres, si s’avancen o si hi haurà un boom el dia de Sant Jordi, fins que no passi no ho sabrem”, ha dit Ferrer. Pel que fa a les previsions, no volen fer-les amb el 2020 com a punt de partida: “L’any passat vam facturar un 10 % del que havíem fet el 2019 i aquest any creiem que farem un 60 % respecte a ara fa dos anys“.

Siguin com siguin els resultats, el que sí que ha notat el sector són moltes ganes de viure la festa, d’estar al carrer i d’anar a les llibreries. Aquest dimecres ja han pogut muntar les primeres parades al carrer: “Ja comença a haver-hi ambient de Sant Jordi“, diu Ferrer.

Els floristes ja tenen comandes per a divendres

Per al Gremi de Floristes el ritme de vendes d’aquest dimecres no ha estat l’esperat. Tot i això, es mostren optimistes i confien que a mesura que s’apropi divendres l’activitat s’intensificarà. El president del gremi, Joan Guillén, ha explicat a betevé que, tot i que molts floristes no han pogut instal·lar la parada a l’exterior per la pluja, ja tenen moltes comandes fetes de cara a divendres.

“Per a demà, amb la millora del temps, preveiem que s’intensifiqui l’activitat, tot i que evidentment el dia més intens serà el de Sant Jordi“, preveu Guillén. El gremi agraeix que la gent “amb molta responsabilitat” ha anticipat el màxim que ha pogut les compres. “Molts clients ja han passat per la floristeria aquests dies per poder triar la rosa que més els agrada”, comenta Guillén.

Més venda per internet que fa dos anys

Creuen que aquest 2021 serà impossible superar les vendes per internet de l’any passat, amb un 100 % pel confinament. Tot i això, Guillén preveu que les vendes en línia se situaran enguany entre el 15 i el 20 % i superaran les de l’any 2019. “Hem fet un gran esforç per a la digitalització dins el gremi”, explica el president, “s’ha assessorat i s’han fet plantilles web per als nostres associats”. Una bona mostra és que enguany s’ha passat de tenir un 30 % de floristes associats amb pàgina web a un 70 %. “També a través de Floristes.cat, els veïns poden trobar les parades o floristeries més properes”, afegeix.