La veterana companyia adalusa Atalaya arriba al Teatre Romea amb dos muntatges: ‘Madre coraje’ i ‘El rey Lear’. El primer fa funcions del 21 al 25 d’abril, mentre que el segon, més recent, fa estada del 28 d’abril al 9 de maig.

Atalaya, amb 38 anys d’història, ha dut els seus espectacles a 41 països i visita amb freqüència els teatres del territori català. El 1994 va impulsar un centre per formar actors, que el 2008 va esdevenir el Centro Internacional de Investigación Territorio Nuevos Tiempos a Sevilla, seu de la companyia. Aquell mateix any, la companyia va rebre el Premi Nacional de Teatre.

Reinterpretació dels clàssics

Atalaya s’ha distingit per reinterpretar clàssics des de la modernitat, d’autors com Shakespeare, Fernando de Rojas, Valle-Inclán o Lorca. Al Romea recalen, en primera instància, amb ‘Mare coratge’ de Bertold Brecht.

Marga Reyes encarna la venedora ambulant que recorre l’Europa de la Guerra dels 30 anys amb els seus fills arrossegant un carretó amb mercaderies. La guerra és, per a Mare Coratge, lucrativa. “L’obra no parla només de la guerra, sinó de les fams i pandèmies que va comportar, i de com alguns en treien benefici”, explica el director escènic, Ricardo Iniesta.

Tant ‘Madre coraje’ com ‘El rey Lear’ d’Atalaya tenen una durada d’una hora i 40 minuts, força menys que les obres originals. “‘Mare Coratge’ té un passatge, a la meitat, massa dens, que he eliminat. La meva obligació és pensar en l’espectador”, afirma Iniesta.