La Festa Major de Gràcia fa un pas cap a l’accessibilitat. Per primera vegada, el concurs de guarniments dels carrers incorporarà una menció especial a l’accessibilitat. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat s’encarregarà de valorar quin és el carrer que més ha tingut en compte les necessitats de mobilitat de les persones amb discapacitat. La menció, però, no comptarà en la puntuació genèrica dels guarniments dels carrers, que serveix per atorgar els premis: “Enguany fem aquest primer pas i es treballarà per fer formació als veïns dels carrers. Treballem perquè passi a computar en la puntuació global”, ha explicat la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, en la roda de premsa de presentació de la festa.

Podran optar a aquesta menció els 24 carrers que aquest any tindran guarniment, tres més que en el darrer any. Els carrers del Progrés i de Puigmartí, a més a més, estaran d’aniversari: aquest 2019 farà 80 anys que els veïns elaboren decoració, des del final de la Guerra Civil. Precisament, els guarniments protagonitzen el cartell de les festes de Gràcia del 2019.

La festa major tindrà, com sempre, el pregó, que aquest any anirà a càrrec de Cristina Pandis, Noèlia Bautista, Paola Manjón i Xènia Galtés, basquetbolistes de l’equip AcidH – Lluïsos de Gràcia i medallistes dels Special Olympics World Games. Com a novetat d’aquest any, un seguici acompanyarà les pregoneres des de la seu de la fundació de la festa major, al carrer de l’Alzina, 9, fins a la plaça de la Vila de Gràcia.

Prova pilot per reciclar els materials dels guarniments

Tot i tenir en compte que la decoració dels carrers i balcons guarnits de Gràcia ja es basa en el reaprofitament de materials, la Fundació Festa Major de Gràcia ha volgut anar un pas més enllà. Enguany s’iniciarà una prova pilot “en quatre o cinc carrers” per reciclar els materials un cop acabi la festa major. Per això, s’està fent un inventari dels materials utilitzats i quin tractament se’ls aplica, perquè BCNeta analitzi quin tractament han de tenir.

A més, com ja es va fer l’any passat, 75.000 vasos de plàstic dur retornables substituiran els d’un sol ús. La mesura va permetre estalviar en la darrera edició uns 800.000 gots.

Crida a respectar el guarniment

La Fundació Festa Major de Gràcia un any més ha fet una crida a respectar els guarniments: “Si algú es vol emportar una figura, que ho demani, els carrers fan llista i apunten nom i telèfon”, ha advertit Carbonell. Tots els carrers guarnits tindran una recomanació en la direccionalitat del passeig mentre que, com en les darreres edicions, els més transitats tindran un sentit únic de visita. Els informadors encarregats d’indicar les restriccions enguany ampliaran l’horari.

Un espai de festa per al Casal Popular Tres Lliris

Preguntat per la premsa, el regidor de Gràcia, Eloi Badia, també s’ha referit a la situació del Casal Popular Tres Lliris, que des de feia tres anys organitzava una festa major alternativa a la plaça del Nord amb el permís del districte. Segons ha denunciat el col·lectiu a Twitter, enguany s’ha plantejat un canvi de localització “amb l’objectiu de fer fora el jovent combatiu del barri” i, a hores d’ara, no hi ha un espai definitiu per celebrar la festa.

Badia ha assegurat que el Casal Popular Tres Lliris s’ha de fer responsable de l’encaix a la Vila: “La millor manera de trobar un espai és que els veïns t’acompanyin”.

Comparteix a: