El compte enrere per a les festes de Gràcia s’ha activat oficialment. Ho ha fet amb el 26è concurs de cartells -celebrat aquest dijous al vespre- en què s’ha anunciat la proposta guanyadora per ser la imatge oficial de la Festa Major de Gràcia del 2019. El cartell premiat l’ha dissenyat Marina Sáez, il·lustradora d’Alella, i la seva obra té de protagonistes els elements indispensables de la Festa Major: els guarniments.

En el cartell guanyador s’hi veuen unes tisores, ampolles, malles de refrescos, plàstic i papers de diari. De fet, una de les obligacions incloses en les bases del concurs era que els artistes recollissin amb almenys un element la feina dels festers que dediquen setmanes a crear els mons imaginaris que durant una setmana s’instal·len a la Vila de Gràcia. El primer guardó té un premi de 2.000 €. El segon premi ha estat per a Maryna Kazilova i el tercer guardó, per a Roger Andreu, que, de fet, va ser el creador del cartell oficial de les festes del 2016.

Per la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, “aquest és el segon acte més important després de l’entrega dels premis dels guarniments” i ha destacat la transversalitat de criteris inclosos dins el jurat: dels cinc membres, dos són experts del disseny i la il·lustració, dos més són festers i, finalment, hi ha un expert en màrqueting, que analitza si l’obra en qüestió es podrà adaptar bé en tots els productes del marxandatge de la festa -samarretes, gots o imants-.

Es poden veure les 10 obres finalistes exposades a l’espai cultural Albert Musons, al carrer de l’Alzina, 9. També se’n veuran 20 peces més seleccionades pel jurat, triades per la seva composició, qualitat artística o disposició d’elements.

Protagonisme de les dones

Des de l’organització s’ha volgut destacar l’elevada participació de les dones en el concurs de cartells. Així de les 118 obres presentades, prop del 70 % -80 peces- eren signades per dones artistes. La resta, 38 cartells, eren creació de dissenyadors. “Fa goig que siguin 80 dones que s’han presentat. Demostra els temps que estem vivint i és un plaer que les dones doblin les propostes que fan els homes i facin aquest pas endavant”, ha assegurat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, durant l’acte. La majoria de les propostes han estat d’artistes instal·lats a Barcelona, tot i que també hi ha hagut participants de 14 municipis més.

La festa major del 2019

La Festa Major de Gràcia d’enguany se celebrà del 15 al 21 d’agost i hi participaran 24 carrers i places guarnits. Tal com ha destacat Badia, és una de les xifres més importants dels últims anys ja que des del 2001 -quan se’n va arribar a 25- no s’havia tornat a sumar-ne tants: “És una festa amb molta vitalitat, força i que així segueixi”, ha conclòs el regidor.