Tres setmanes després d’agafar el relleu a Jaume Collboni, el nou comissionat de Cultura, Joan Subirats, ha començat a desgranar alguns dels projectes que vol desenvolupar. Una de les novetats principals és una biennal que se celebrarà durant una setmana  d’octubre del 2018 i que vol portar al carrer “els grans debats de la cultura, les ciutats i el canvi d’època”. Subirats ha explicat que aquest nou festival transversal i descentralitzat podria dir-se Ciutat Oberta i vol portar a Barcelona “els grans noms del pensament actual”. Segons Subirats, la intenció és incorporar el festival de filosofia que fa la UB cada tardor i fer-lo créixer en una gran cita que aplegui totes les entitats culturals de la ciutat, com el CCCB, l’Ateneu Barcelonès, així com les biblioteques i llibreries de la ciutat.

L’altra cita destacada seria per la festa major d’hivern. El dia de Santa Eulàlia és també el Dia Internacional de la Ciència i la Dona. I, per això, es faria al febrer una segona biennal centrada en el paper de la dona en l’àmbit de la ciència des d’una perspectiva de gènere. Una cita en què s’evidenciï i es reflexioni sobre les dificultats de les dones per liderar projectes científics.

Reunió pendent amb el ministre de Cultura

Joan Subirats ha explicat que des que ha arribat al càrrec ha parlat amb tots els grups municipals i que també ha demanat reunir-se amb el ministre de Cultura per parlar de diverses qüestions. Espera poder-s’hi reunir a mitjans de febrer per tractar la millora del finançament i la implicació estatal en diverses institucions com el Liceu o el MACBA. Subirats també ha avançat que abordarà la reclamació de l’IVA de la llei de contractes per a entitats culturals.

Les biblioteques i les fabriques de creació, models a seguir

El nou comissionat de Cultura ha posat les biblioteques com a model exemplar a seguir, destacant que tenen 900.000 usuaris i un paper central com a pols culturals al barri. També ha posat de relleu l’èxit de les fàbriques de creació i ha destacat la Fabra i Coats com exemple a seguir perquè aplega equipaments pel barri (una escola, un institut, un centre cívic) i la fabrica de creació, amb espais de cotreball i un centre d’art. Subirats ha explicat que després de l’estiu hi haurà un nou director per liderar el projecte.  Subirats s’ha compromès a promoure la igualtat en l’accés a la cultura, promovent els valors de “valor, autonomia i igualtat.”