Un nou local artístic dedicat a la fotografia documental ha obert a Gràcia. Es tracta de Mecànic, una proposta que es divideix en tres espais: una cafeteria, una llibreria especialitzada i una galeria. La iniciativa, inspirada en Le Bal de París, vol acostar el món de la fotografia a la ciutat.

Es defineixen com un centre de la imatge documental. El projecte, que neix gràcies a Xènia Gasull i Jean Letellier, té com a objectiu apropar treballs fotogràfics difícils de veure a la ciutat. Després de viure un temps a París i conèixer la proposta de Le Bal, centrada en la imatge contemporània, van decidir importar el projecte. Així va néixer Mecànic fa un mes a la Vila de Gràcia. El local es divideix en tres espais: una galeria, una llibreria especialitzada i una cafeteria, però tots tenen la fotografia documental com a un fil comú. Explica Xènia Gasull que els interessa aquesta temàtica “perquè té una vessant de militància una mica política, però al mateix temps no renuncia a la part estètica de la fotografia i llavors ens movem una mica en aquest equilibri”.

Llibres difícils de trobar

Mecànic havia estat un taller de reparació de cotxes. Ara, s’ha reconvertit en espai artístic i manté molts elements originals del local. Els motors i les eines s’han transformat en estanteries de llibres fotogràfics. Expliquen els impulsors que les llibreries especialitzades en fotografia que hi havia a Barcelona estan desapareixent. Per això, han decidit agafar-ne el relleu i asseguren que tenen material difícil de trobar. “Ed Ruscha, per exemple, és un autor que ens agrada molt tenir aquí a la llibreria, perquè és un imprescindible de la gent a qui li agradin els fotollibres, perquè per nosaltres és el pare del fotollibre. Ara mateix seria difícil trobar-lo a Barcelona”, explica Gasull.

La Xènia i el Jean esperen que aquest nou centre de la imatge documental sigui també un referent per a estudiants i professors de fotografia que vulguin conèixer les avantguardes en l’àmbit de la fotografia documental. Ara s’estan enllestint els detalls de l’espai expositiu, que acollirà la primera mostra el dia 1 de febrer amb l’artista romanès Nicu Ilfoveanu, que estarà el dia 2 fent una conferència sobre la seva obra.