Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha assegurat que la ciutat té la “tradició històrica per agafar el tren” i convertir-se encara més en “capdavantera en l’àmbit tecnològic”. Segons Valls, la ciutat té les universitats, les empreses, la inversió i el talent per aconseguir-ho, i situar-se al capdavant en aquest sector.

Les dades de l’Observatori també constaten que la capital catalana genera confiança en l’àmbit de la inversió internacional. Se situa entre les 10 principals àrees urbanes en captació de projectes d’inversió estrangera, entre els anys 2013 i 2017, segons la consultora KPMG. Pel que fa als congressos internacionals, la ciutat es manté en tercera posició amb el nombre de certamens internacionals organitzats el 2016.

Barcelona crea ocupació, però l’atur segueix sent alt

L’atur a Barcelona segueix superant la mitjana europea i se situa en el 11,8 %.  Tot i això des de la Cambra de Comerç s’ha destacat que l’atur s’ha reduït en els darrers tres anys a la meitat. Sobre la taxa d’atur europea femenina i a temps parcial, se situa per sobre del 21,5 %, però encara està massa lluny de la mitjana europea, que s’enfila fins al 32, 6 %.

Turistes fent-se foto a la plaça de Catalunya

El turisme, un motor que no s’atura

La potencialitat del sector turístic és inqüestionable. Les bones xifres queden recollides en l’informe Top 100 city destinations ranking WTM London 2017 edition, que la classifica en la sisena ciutat europea i la 23a del món en nombre de visitants internacionals. Pel que fa a les pernoctacions turístiques, Barcelona, és la cinquena d’Europa, al darrere de Londres, París, Berlín i Roma, segons l’European cities marketing benchmarking report 2017.

L’atemptat i la incertesa política 

Durant el 2017 el creixement econòmic de la ciutat es va situar per sobre del 3 %, tot i que “ha baixat els mesos on s’ha produït més incertesa política i social del país”, ha dit Valls referint-se a l’atemptat terrorista i a la situació política que ha desencadenat el procés. El president de la Cambra ha afegit que “s’ha de recuperar de forma immediata la imatge de Barcelona” i que es treballarà conjuntament amb l’Ajuntament per millorar-la més. Tot i haver patit un cop molt fort amb l’atemptat, l’urb es manté entre les 15 ciutats més segures del món.

El pronòstic que han fet de cara al 2018 és bo perquè hi haurà un impuls de l’economia. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha reconegut que “Barcelona té un potencial enorme i està en una posició privilegiada per rellançar la ciutat”. A més, ha afegit que “ens podem consolidar com un far del sud d’Europa, com la ciutat de la ciència, la tecnologia i el progrés”. Abans de tancar l’acte de presentació de l’informe, el tinent d’alcalde ha enviat un missatge de calma: “Barcelona no s’atura”.