El projecte No Borders, de suport als refugiats, arriba a Barcelona amb una programació de debats, documentals i accions que s’allargarà fins al proper 3 de març. Aquestes jornades de sensibilització neixen per donar suport a les famílies refugiades procedents de països amb conflictes bèl·lics, de persecució o de pobresa.

La primera edició va tenir lloc a Menorca el 2018, com a denúncia de l’actitud d’alguns estats de la Unió Europea que, diuen, “incompleixen de sistemàticament els acords relacionats amb els refugiats”. Aquest any l’objectiu és conscienciar la ciutadania sobre les dificultats a les quals s’enfronten aquestes persones cada dia en arribar a la Unió Europea. La segona edició, aterra per primer cop a la capital catalana.

[vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”306413,306414,306584,306583,306585,306587″ img_size=”1024×576″ onclick=””]

“No Borders, art social”, una exposició col·lectiva

Al llarg de dues setmanes s’han organitzat diverses activitats com, per exemple, la pintada d’un mural a quatre mans fet pels artistes per Boris Hoppek i Sinpapeles a l’Arnau Gallery, l’antic Teatre Arnau. També com una de les primeres activitats, aquest dissabte s’ha programat una pintada col·lectiva “Murs contra els Murs” a la plaça de les Tres Xemeneies. Hi han participat 15 artistes de tot el món, en el que destaquen noms com el de Dixon, Javier Arribas, Pincho o Simón Vázquez. El català Roc BlackBlock ha assegurat que “com a persona activista, no puc ser aliè a la problemàtica dels refugiats i és una gran oportunitat poder implicar-s’hi a través del muralisme”.

Una de les activitats més esperades és la que prendrà lloc a la galeria Miscelanea a partir del proper dimecres 20 de març. 300 artistes formaran part d’una exposició de diverses disciplines en què es podran veure obres de fotògrafs reconeguts com Txema Yeste, Txema Salvans o Mathieu Asselin, guanyador del premi Photo España. La venda de quadres tindrà un preu solidari de 5 € i els diners recaptats es donaran a organitzacions com Oli Mazi o Proactiva Open Arms que treballen en accions directes d’ajuda als refugiats.

Un altre dels punts d’atenció del festival és l’espai Arts Santa Mònica, on s’hi organitzaran diverses projeccions cinematogràfiques documentals i debats sobre la situació dels refugiats a Europa. En aquesta línia, el director de cine Joan López Lloret, projectarà documentals centrats en la temàtica dels refugiats com ‘Tokyma, rescate en el mar Egeo’ o ‘La otra frontera’. Després dels visionats es faran unes xerrades amb els directors i protagonistes de les històries narrades en els documentals.