Els membres de Proactiva Open Arms encaren el 2019 amb pessimisme davant de la inacció dels estats en el rescat de persones al Mediterrani central. Segons el coordinador d’operacions de l’ONG, Gerard Canals, el 2018 va ser un any “molt complicat” perquè països com Itàlia i Malta “ens van donar l’esquena” i van prohibir l’entrada dels vaixells de rescat.

De fet, Proactiva Open Arms tenia una base a Malta i, segons Canals, “ara no hi podem anar ni per proveir-nos de menjar” i aquesta situació suposa “un augment de dificultats en tots els sentits”. Per exemple, fer un desembarcament a Espanya en comptes de Malta multiplica per set el temps necessari i la despesa de combustible.

Open Arms no treballarà a Espanya

Més enllà dels desembarcaments que autoritzi el govern central en ports d’Espanya, aquest 2019 Proactiva Open Arms ja no treballarà més en aigües espanyoles. Canals ha recordat que una nau de l’ONG va estar immobilitzada al port de Motril en espera d’un acord de col·laboració (que no va acabar arribant mai), i per això han pres la decisió.

El coordinador de Proactiva Open Arms ha dit que “si ens necessiten, vindrem”, però ha avisat que “vindrem per treballar, no per estar aturats a un port”. En aquest sentit, Canals ha assegurat que va ser “un autèntic patiment” tenir un vaixell de rescat aturat a Motril “mentre hi ha gent que pateix al mig del mar”.

Parada al moll de Llevant abans de tornar a salpar

Abans d’emprendre noves missions al Mediterrani central, l’Open Arms (un dels tres vaixells que té l’ONG) està fent parada al moll de Llevant. Hi va arribar la matinada de Cap d’Any i durant aquests dies els membres de la tripulació estan fent tasques de neteja, petites reparacions i també porten noves provisions a la nau.

Pel Nadal també estava previst fer una jornada de portes obertes a l’Astral (una altra nau de l’ONG), però finalment s’ha hagut de cancel·lar. La raó: en l’últim rescat fet per l’Open Arms es van acabar les existències de menjar i van haver de demanar que l’Astral dugués més provisions. Gerard Canals assegura que “Malta es va negar a subministrar menjar per a les persones que teníem a bord”.