Els museus de Barcelona podran obrir portes dilluns, 18 de maig, quan la ciutat entrarà en la fase 0,5 de la desescalada. Ara bé, la majoria encara no estan preparats per reprendre l’activitat i continuaran tancats. És el cas del Museu d’Art Contemporani de Catalunya (MACBA), del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) o la Fundació Joan Miró. De fet, a l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) no els consta cap espai que obri dilluns.
En la majoria de casos encara han de rebre el material de protecció i de seguretat per adaptar els espais museístics a la nova normalitat que ha deixat la crisi del coronavirus. La Fundació Joan Miró ha explicat a betevé que estaven treballant per tornar a obrir al juny i que els “és impossible” fer-ho abans si han de garantir la seguretat del públic i tenir-ho tot a punt. Des de la fundació també han explicat que no eren els únics que s’havien plantejat aquest horitzó i que estaven treballant conjuntament amb altres museus per reobrir alhora.
La dificultat d’adaptar exposicions interactives
El director del MACBA, Ferran Barenblit, ha assegurat que la intenció és que els espais obrin “al més aviat possible” però que ho han de fer amb les màximes garanties tant per als visitants com per als treballadors. Tot plegat, canviarà l’experiència de visitar museus, no només perquè, de moment, l’aforament està limitat al 30 % de la capacitat i, per tant, hi haurà menys persones, sinó també perquè elements com les audioguies no es podran utilitzar com fins ara per evitar contagis.
El sector coincideix en què el repte d’adequar els museus a les mesures de seguretat està en les exposicions interactives. La directora del CCCB, Judit Carrera, posa d’exemple la mostra ‘Gameplay’, en la qual el públic pot jugar a màquines de videojocs: “Té més de 25 punts jugables, amb “joysticks”. Aquest nivell d’interactivitat en aquest moment no està permès i, per tant, hem de redissenyar l’exposició per poder-la tornar a obrir”, ha explicat.
Dia Internacional dels Museus en confinament
Precisament, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que és dilluns 18 de maig, s’havia de celebrar la Nit dels Museus, però l’estat d’alarma ha obligat a endarrerir la cita al 14 de novembre. Tot i això, molts espais no han volgut deixar de celebrar aquest dia especial i han previst una programació especial virtual. Alguns museus han preparat rutes virtuals, tallers en línia, jocs i reptes sobre les seves col·leccions i patrimoni museístic.
De fet, el confinament, i un escenari incert i amb limitacions en l’horitzó, ha obert la porta a que els museus potenciïn els continguts virtuals. El director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB, Carles Vicent, ha assegurat que la intenció és seguir treballant en aquesta línia però amb productes audiovisuals adaptats al mitjà digital: “Una exposició virtual no deixa de ser la mostra en físic a Internet, per tant, el repte està adequar els continguts al mitjà”, ha dit.