El Museu Picasso centra la programació d’aquest 2024 en la relació de l’artista Pablo Picasso i Catalunya. La primera exposició de la temporada serà “Bernard Plossu. Paisatges catalans de Picasso“. La mostra té com a protagonista el paisatge català. El fotògraf Plossu va capturar els paratges picassians que han estat fonamentals per al seu desenvolupament com a artista: Horta de Sant Joan, Gósol, Cadaqués i Barcelona. Segons l’artista, aquestes fotografies “capten l’ànima de Picasso”. L’exposició obrirà l’1 de març i es podrà visitar fins al 16 de setembre del 2024.

Férnande Olivier

A partir del juny, el museu dedica una mostra a Fernande Olivier, artista, escriptora, model i companya de Picasso entre 1904 i 1912. Es tracta d’una exposició inèdita perquè és la primera dedicada a Olivier. Els textos i documents tindran un gran protagonisme i tenen la voluntat de conèixer més a fons la vida de Picasso i les seves relacions. La mostra es podrà visitar des del 7 de juny fins al 6 d’octubre del 2024.

Artistes catalans i París

El 2024 es tancarà amb una exposició patrimonial. Es diu “De Montmartre a Montparnasse (1889-1914). Artistes catalans a París“. La mostra permetrà al visitant saber com veien els artistes catalans la ciutat de París, que llavors era la capital de l’art modern. Alhora permetrà contextualitzar per què Picasso estava encegat per aquesta ciutat. Es presentaran obres d’artistes que van viure a la ciutat francesa, com Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Isidre Nonell, Paco Durrio, Ricard Canals, i el mateix Picasso.

La voluntat del museu i de l’Ajuntament és que el 2024 sigui l’any en què s’aconsegueixi fidelitzar el públic barceloní. De fet, aquest 2023, l’exposició conjunta de Picasso i la Fundació Miró ha tingut molt d’èxit i ha atret, en gran mesura, el públic barceloní. El regidor de Cultura, Xavier Marcé, s’ha referit als visitants del Picasso i ha afirmat que “el dia que aconseguim tota plegats l’equilibri entre els turistes i els barcelonins ens haurem de sentir orgullosos”.

Un restaurant i una nova recepció

La direcció del museu ha anunciat també que l’equipament obrirà un restaurant la primera quinzena de juny. Més endavant, a l’octubre, començaran les obres per fer la recepció més àmplia i acollidora. Està previst que la reforma estigui llesta a finals d’any.