El Museu Picasso ha incorporat dues escultures d’Emili Fontbona Ventosa al seu fons artístic. La donació l’ha feta el seu hereu, Francesc Fontbona. Es tracta de dues peces, ‘Mariner de Tarragona’ i ‘Dona d’Amposta’, que recentment s’han fos en bronze i daten del 1902. Les originals de fang també estan exposades. Representen el màxim exponent de la producció postmodernista de l’artista.

Són dues obres properes estilísticament a l’obra de Pablo Picasso ‘Dona asseguda’, que va ser la primera escultura de Picasso que va donar Jaume Sabartés el 1962 al Museu Picasso, i executada a la casa familiar d’Emili Fontbona a Sant Gervasi.

Obra: ‘Mariner de Tarragona’, d’Emili Fontbona

Emili Fontbona va iniciar Pablo Picasso en la tècnica de l’escultura el 1902 i van mantenir l’amistat durant l’etapa d’Els Quatre Gats. L’any 1899, Fontbona es va instal·lar a París amb Pidelaserra i Ysern i durant un temps es reunia al cafè La Lorraine i a la cerveria Zut amb Sabartés, Manolo Hugué i amb Picasso.

A la Sala 8 del museu s’hi poden veure peces que recorden el lligam professional dels dos artistes: la coberta de la revista d’’Il Tiberio’ núm. 9 o la revista ‘Joventut’ núm 256, tres dibuixos dels dos artistes, set escultures, una fotografia i la pintura de Marià Pidelaserra ‘Retrat d’Emili Fontbona’.