L'hivernacle és un dels llocs on la degradació del parc es fa més evident. Així ho assegura SOS Monuments, una entitat que fa 18 anys que vetlla per la preservació del patrimoni monumental català i barceloní. L'estat de la Ciutadella, diuen, és preocupant. I posen més exemples, com el cas de l'umbracle o la taula de distàncies amb les inscripcions amb prou feines visibles. MARIA CRUZ, presidenta de SOS Monuments "Es cuiden molt les coses, sempre de cara al visitant, no tant de cara al ciutadà. En canvi el que poden ser equipaments per als ciutadans ja costa molt més que l'Ajuntament es posi les piles i faci alguna cosa." A banda de la degradació dels monuments, l'associació també denuncia el mal estat de la vegetació. Asseguren que l'Ajuntament no hi destina suficients recursos. Si no fos així, denuncia SOS Monuments, no hi hauria clapes a la gespa, ni forats a les rengleres d'arbustos. Tampoc no serien visibles aquestes ferides als plàtans fruit, diuen, d'una poda mal feta. Entre els usuaris del parc hi ha qui comparteix aquesta opinió i qui no. "Hace mucho tiempo que no venía y ahora lo he visto muy abandonado. No sé, mal cuidado, apagado... No mal cuidado, abandonado." "Yo lo encuentro bastante bien, sobre todo ahora en invierno. Hay gente que se queja de la hierba, pero yo la hierba la veo bien, sobre todo en invierno, que llueve bastante." Més enllà del Parc de la Ciutadella, SOS Monuments té també la mirada posada a la presó Model. Reclamen que, un cop tanqui, es rehabiliti com a museu i espai de memòria col·lectiva. També proposen que es restauri la capella gitana d'Helios Gómez.

Les denúncies de SOS Monuments se centren en quatre fronts del parc. En primer lloc, consideren que no s’està fent un manteniment adequat a la vegetació. Posen d’exemple els arbusts secs que envolten l’escultura de Josep Llimona ‘El desconsol’. Afegeixen que s’haurien de tallar, a més, tots a la mateixa mida.

També critiquen que s’ha fet una excessiva poda als arbres del passeig que porta a la plaça d’Armes. La presidenta de SOS Monuments afegeix que els arbres que s’han reposat no s’adiuen a la vegetació original ni al paisatge que va idear Forestier per a aquest espai.

Un altre àmbit de denúncia és la convivència del parc amb el Zoo. Des de l’associació, consideren que el zoològic està prenent massa superfície a la Ciutadella. Prova d’això és que des de fa anys, l’escultura de la ‘Dama del paraigua’ ha quedat engolida.

Les ampliacions del Zoo, asseguren, són el motiu pel qual algunes estàtues han canviat d’ubicació dins del parc, com per exemple la figura dedicada als voluntaris catalans. D’altres queden lluny del que un dia van ser, com la columna meteorològica, que posava a l’abast dels ciutadans un baròmetre i un higòmetre per fer difusió científica. També s’han desdibuixat les línies que es traçaven sobre una taula per mostrar la distància entre Barcelona i altres ciutats del món.

Els preocupa també la degradació dels grans edificis del parc, com l’Umbracle, l’Hivernacle o el Castell dels Tres Dracs, actualment en desús.

SOS Monuments, que fa prop de 20 anys que es dedica a estudiar i divulgar el patrimoni cultural, apunta com a causa d’aquestes deficiències que “no es destinen els recursos que caldrien” al manteniment del Parc de la Ciutadella i, segons la presidenta de l’entitat, María Cruz Santos, sospiten que no hi ha prous jardiners.