La directora de relacions institucional del projecte del museu Hermitage, Rosa Carretero, ha advertit que si l’Ajuntament no dona el vistiplau a la tramitació urbanística de la nova bocana del Port abans del desembre els impulsors es plantejaran traslladar-lo a una altra ciutat. Per això, afegeix Carretero, està convençuda que “Barcelona no deixarà perdre una oportunitat com aquesta”.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta ha iniciat una campanya de recolllida de signatures de suport al projecte. En el manifest, afirmen que l’arribada del museu és “una aposta de futur”, que “pot ajudar a revitalitzar i recuperar” el barri, que consideren que està “abandonat de projectes engrescadors” que no tinguin interessos purament comercials. De moment s’han adherit al text prop d’una d’una vintena d’entitats de la Barceloneta i la resta de la ciutat. Els veïns afirmen que  la iniciativa cultural és una oportunitat per “desplaçar el turisme de borratxera”, i per portar visitants de qualitat.

El govern municipal, en canvi,  creu que aquesta ja és una zona amb forta pressió turística i vol obrir un debat per discutir quin és el millor emplaçament, encara que de moment no té cap proposta alternativa. L’Ajuntament assegura que abans de prendre una decisió definitiva també vol conèixer més detalls del projecte i, per tant, que el port incorpori més informació en la proposta. En va parlar la setmana passada la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que demana a l’autoritat portuària més implicació amb Barcelona perquè “és un port que està dins d’una ciutat; no és un port amb una ciutat annexa“.

El museu Hermitage Barcelona pretén explicar la història de la humanitat a través de l’art i es nodrirà amb obres del fons museístic de Sant Petersburg. Per fer-ho, vol imposar un sistema d’exposició permanent que permeti la rotació de les peces per tal que la visita mai no sigui la mateixa.