El degoteig de visitants al Turó de la Rovira ha estat constant des de primera hora del matí. Alguns hi han vingut expressament per descobrir la museització d'aquest espai patrimonial únic a Europa, estrenat aquesta setmana. S'hi han col·locat plafons, s'han reobert punts que estaven tancats, com el pavelló dels oficials, i també s'han muntat dues exposicions. A banda se n'han millorat els accessos i s'ha rehabilitat la zona de l'entorn del museu. EVARIST FONTCUBERTA "Sobretot en seguretat, les baranes... ara és més fàcil moure's per aquí, després hi ha el pavelló dels oficials que jo no hi havia entrat mai." JUDITH ROMERA "Hi ha més informació sobre què va passar aquí i la gent que hi vivia." Entre els qui avui passejaven per aquesta antiga batèria antiaèria, hi hem trobat la Natàlia, que amb 91 anys és un dels testimonis vius de com es va viure aquí la Guerra Civil. NATÀLIA CABALLERO "Tan aviat com sentíem les sirenes tothom anava al carrer, i hi havia els refugis, però al final vam acabar sense anar als refugis." A banda del valor històric, l'altre gran atractiu d'aquest espai són les vistes. És un mirador amb una panòraminca de 360 graus sobre la ciutat. I això pràcticament obliga a fer servir la càmera. Aquest grup de turistes, banda de fotografies, també han vingut a fer això: Es diu "parkour" i consisteix a desplaçar-se superant obstacles com tanques o murs. "Hem vingut a entrenar-nos una mica, a saltar per aquí, perquè practiquem el 'parkour'." L'accés a aquest espai és totalment lliure i gratuït les 24 hores del dia, però el Museu d'Història de la ciutat ofereix la possibilitat de fer visites guiades amb un cost aproximat de cinc euros. La primera d'aquestes visites guiades es farà demà.

La reforma i museització de les antigues bateries antiaèries del Turó de la Rovira ha estat completa, tot i que respectant-ne els elements originals. Sobretot s’hi han posat baranes i rampes per facilitar l’accés de forma segura. També s’han reobert punts que estaven tancats, com el pavelló dels oficials, i s’hi han muntat dues exposicions que expliquen la història d’aquest espai i el paper clau que va tenir en la defensa de la ciutat contra l’aviació franquista que l’estava bombardejant. Els nous panells exteriors expliquen què hi havia a cada punt a l’època de la Guerra Civil i també després, quan el turó va acollir un nucli barraquista. L’accés al recinte és gratuït sempre, però també s’hi ofereixen visites guiades o en grup, aquestes sí de pagament. La primera serà aquest diumenge.

Molts dels visitants d’aquest dissabte al Turó de la Rovira hi han vingut expressament per descobrir la museització d’aquest espai patrimonial únic a Europa. Agraeixen tant la millora dels accessos, que ara permet moure-s’hi amb més seguretat, com la informació disponible sobre tot el que va passar en aquest indret i la gent que hi va viure. Entre els visitants hi hem trobat la Natàlia, que amb 91 anys és un dels testimonis vius de com es va viure aquí la Guerra Civil: “Tan aviat com sentíem les sirenes, tothom anava al carrer; hi havia els refugis, però al final vam acabar sense anar als refugis”.

A banda del valor històric, l’altre gran atractiu d’aquest espai són les vistes. És un mirador amb una panòraminca de 360 graus sobre la ciutat. I això pràcticament “obliga” a fer servir la càmera. Avui també hi hem trobat un grup de turistes que, a banda de fotografies, hi feien “parkour”, és a dir, corrien i saltaven superant obstacles com les tanques o els murs de les antigues bateries antiaèries.