Les reaccions de la classe política i el món de la cultura a la mort de Castellet s’han anat succeint al llarg del dia. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha dit que li sembla pràcticament impossible explicar la cultura catalana entre 1950 i l’actualitat sense tenir en compte la feina de Castellet, de qui ha dit que ha estat “una persona clau i fonamental en l’articulació de la cultura catalana”.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, considera que Castellet va fer de Barcelona “una capital editorial de referència internacional”. Trias creu que l’editor va ajudar a convertir Barcelona en “una ciutat de cultura, coneixement, creativitat i innovació”. La capital catalana va reconèixer la tasca de l’editor amb la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de 1993.

El món de l’edició, de dol

El president del Grup Planeta, José Manuel Lara, ha dit que la mort de Josep Maria Castellet suposa la pèrdua d’una persona “a la que volia com a amic, m’aportava molt com crític literari i el respectava com a president de Grup 62”. Ha dit d’ell que va ser una persona “amb un caràcter obert i dialogant que va tenir un paper fonamental en el món de l’edició”.

El comissari de l’Any Espriu, Xavier Bru de Sala, ha recordat la seva amistat amb Castellet com “un tresor” i ha destacat del crític literari “la concòrdia en les diferents expressions i sensibilitats, escoles, estètiques i llengües en el món de la cultura”.

La capella ardent de Castellet s’instal·la aquest divendres a les 12.30 h al Tanatori de Sant Gervasi. El funeral de l’editor es farà aquest dissabte a les 10.30 al mateix tanatori.

Un referent de l’edició i la crítica literària

Nascut a Barcelona l’any 1926, Castellet va entrar al món de les lletres a través d’una editorial jurídica. En aquest àmbit, l’any 1964 va rebre la visita de Max Cahner, que li va proposar fer-se càrrec d’Edicions 62, una empresa que va dirigir fins a 1996. Fa només dos anys, el 2012, Castellet va publicar ‘Memòries confidencials d’un editor. Tres escriptors amics’, un llibre que explica el naixement de l’edició en català i la relació que va tenir amb Montserrat Roig, Baltasar Porcel i Salvador Espriu.

En la tasca editorial, Castellet va participar en l’antologia ‘Poesia catalana del segle XX’, publicada l’any 1963 i coescrita amb el crític Joaquim Molas; després va escriure assajos sobre literatura com ‘Iniciació a la poesia de Salvador Espriu’ (1971) i ‘Josep Pla o la raó narrativa’ (1978). Castellet va tenir un paper clau en la recuperació de la literatura catalana a la postguerra i la transició, i va ser fundador i primer president de l‘Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Castellet va participar a l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya de 2012 al parc de la Ciutadella. El crític literari va ser l’encarregat de glossar el 50 aniversari d’edicions 62.