El Saló del Manga Barcelona 2021 tanca les portes aquest dilluns amb un balanç de 122.000 visitants en una edició, la número 27, que ha recuperat la presencialitat i gairebé una total normalitat. La directora de l’empresa organitzadora, Ficomic, Meritxell Puig, es mostra satisfeta amb les dades registrades aquest any i assegura que s’haurien superat amb escreix si no hagués estat per les restriccions encara vigents per la pandèmia. “Estic seguríssima que hauríem superat els 152.000 de l’edició anterior”, afegeix. De fet, les entrades es van esgotar el mateix dia que es van posar a la venda.

D’altra banda, les editorials especialitzades han detectat un increment de vendes d’aquest tipus de còmic al llarg del 2021, fet que evidencia el retorn amb força del saló. Puig afegeix que “és un sector que no para de créixer” i que, arran de la pandèmia, “hem guanyat cada cop seguidors més joves, fins i tot nens de set i vuit anys“.

Cues i mesures per la covid

Els fidels al Manga Barcelona han hagut de fer llargues cues per entrar-hi i han hagut de conviure amb les mesures de seguretat per la pandèmia: controls d’accés per evitar aglomeracions, mascaretes obligatòries en interiors i exteriors i un 80 % d’expositors. Alguns autors japonesos que no s’hi han pogut desplaçar han fet les conferències en línia.

‘El juego del calamar’, també present

Com ja és tradició, el cosplay i els otaku han estat l’ànima del saló, els veritables protagonistes de la trobada. Alguns d’ells han recreat escenes de la sèrie ‘El juego del calamar’. D’altres hi han anat a comprar peluixos, fer-se fotos i conèixer una mica més aquest món. Alguns dels assistents també han aprofitat per demanar més històries LGBTI en el món manga. Els otakus asseguren que falten més històries amb referents de personatges homosexuals.