El Saló del Manga 2021 a Barcelona fa furor. Es fa de divendres a dilluns a la Fira de Barcelona, de nou presencial, després de gairebé dos anys, i les entrades s’han exhaurit rapidíssim perquè a Barcelona hi ha moltes i molts otakus. Expliquem un fenomen que continua creixent a la nostra ciutat.

Cartell del Saló del Manga 2021

El Saló del Manga ja fa 27 edicions, és a dir, 27 anys que porta les novetats del sector al públic barceloní. L’any passat, però, van haver de fer-ho en línia i en el cartell de l’edició d’enguany es vol reflectir la sensació d’haver sobreviscut a una catàstrofe, un moment en què encara no ens hauríem d’abraçar però ja ens podem veure les cares i comprar entrades per anar als llocs, com la noia, que té l’entrada a la mà per anar al saló. El cartell del Saló del Manga 2021 és obra de l’il·lustrador Carles Dalmau.

Otakus i cosplay

Otaku és la paraula japonesa que designa a les persones aficionades al manga i l’anime. Els otakus entren tan a fons a les historietes que els apassionen que la seva diversió és encarnar els seus personatges preferits, memoritzar els diàlegs i aprendre les cançons japoneses de les sèries per fer karaoke. Els otakus es nodreixen bàsicament de tres fonts: historietes en paper, en audiovisual o en videojoc. Entren als mons de fantasia i els reprodueixen a la seva vida diària per exemple amb el cosplay. Es tracta bàsicament de disfressar-se dels seus personatges preferits. Es fan concursos, de fet al Saló del Manga se’n fan sempre, i es valora que no siguin comprats sinó cassolans (una mica com les drag-queens).

Aquí és més important tenir enginy que tenir diners. Per exemple, és fascinant un otaku que a Instagram es fa dir LowCost Cosplay i que segueixen més de 570.000 persones. Es fa un SanGoku amb uns plàtans i dos tovalloles o un Cor Petit amb el que troba per la nevera, a més sempre ensenya el “making of”.

Manga i anime amb contingut LGTBI+

Si bé agraden molt les històries fantàstiques, amb màgia i superpoders, també estan triomfant les més realistes i en què hi ha relacions amoroses homosexuals: els manga Yaoi tenen protagonistes masculins i estan embolicats.

Els manga Yuri contenen continguts LGTBI+ amb dones i hi ha històries meravelloses dins aquest epíleg. Una de les més noves, la d’Adachi i Shimamura, dues companyes de classe que passen de ser amigues a ser amants.