Ple municipal del novembre

Aquest divendres s’ha celebrat el ple ordinari del mes de novembre a l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat una sessió d’impàs, en espera d’un acord per al pressupost, que el govern municipal vol aprovar al desembre. El plenari ha estat marcat per l’impuls de la regulació del lloguer de les habitacions turístiques, el suport a una tarifa plana per pagar impostos a Barcelona i el debat sobre el futur del Port Olímpic.

L’executiu dels comuns i el PSC no hi ha portat a votació cap gran acord de ciutat.

Compromís per regular el lloguer d’habitacions turístiques

De nou, les propostes de l’oposició han pres protagonisme. ERC ha portat a votació al ple una proposta que insta la Generalitat a aprovar un decret per regular el lloguer d’habitacions turístiques i, alhora, demana al govern municipal que prepari una ordenança per autoritzar aquestes llicències.

La proposició ha tirat endavant gràcies al suport de tots els grups tret de l’abstenció del PP.

  • BComú i PSC ✅ A FAVOR. Janet Sanz ha demanat competències plenes en matèria d’inspecció.
  • ERC ✅ A FAVOR. “Volem atacar la perversió més gran en matèria turística: convertir llars en pensions clandestines”, ha dit el regidor Miquel Puig.
  • JxC ✅ A FAVOR. JxC defensa que hi hagi una regulació per evitar “abusos”.
  • Cs ✅ A FAVOR. Celestino Corbacho creu que la proposta és “totalment assumible”.
  • PP 🔳 ABSTENCIÓ. Qualifica la proposició d’“inconsistent” perquè l’Ajuntament no té competències en algunes de les peticions que recull el text.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Eva Parera defensa que el turisme necessita “més i millor regulació”.

Tarifa plana per pagar impostos a Barcelona

Junts per Catalunya ha proposat impulsar una tarifa plana per pagar impostos a Barcelona. La presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi, ha explicat que l’objectiu és que el barceloní rebi al principi de l’any una notificació en què s’especifiquin totes les despeses que haurà de pagar a l’Ajuntament. Diu que ja s’està fent a altres municipis de Catalunya i que fer-ho possible és qüestió de voluntat política.

La proposta ha tirat endavant amb el vot favorable d’ERC, JxC, Cs, el PP i BCN Canvi i l’abstenció del govern municipal.

  • BComú i PSC 🔳 ABSTENCIÓ. Montserrat Ballarín (PSC) diu que ho estudiaran, però que l’executiu no pot garantir-hi un “compromís ferm” a curt termini perquè hi ha “obstacles”.
  • ERC ✅ A FAVOR. El regidor Jordi Castellana creu que la mesura ajuda les famílies “en situacions més complexes”.
  • JxC ✅ A FAVOR. “No ens podem quedar amb un ‘ho estudiarem’. Això és diferir les coses”, ha criticat Artadi.
  • Cs ✅ A FAVOR. Paco Sierra ho veu positiu i demana a JxC que proposi aquesta tarifa plana al Parlament.
  • PP ✅ A FAVOR. Malgrat el suport, Josep Bou alerta que la mesura implicarà “temps, diners i molta coordinació”.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Eva Parera creu que és una bona proposició perquè “està pensada per al contribuent”.

El fet que les propostes d’ERC i JxC hagin acabat prosperant es pot llegir com una aproximació més de BComú i el PSC per aplanar el camí cap a una entesa pressupostària a l’Ajuntament. ERC ha plantejat les seves demandes aquesta setmana.

Rebutjada la proposta de Cs contra l’ocupació de carrers

Ciutadans només ha rebut el vot favorable del PP i BCN Canvi per reclamar “tolerància zero” a l’Ajuntament davant d’ocupacions no anunciades de la via pública. El partit taronja ha demanat que el consistori actuï en les protestes que danyin l’espai públic o perjudiquin els veïns i l’activitat comercial. La proposta ha estat rebutjada.

  • BComú i PSC ❌ EN CONTRA. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que el govern ha donat una resposta “responsable i mesurada” davant d’una situació “molt complicada”.
  • ERC ❌ EN CONTRA. Jordi Coronas acusa Cs d'”arreglar-ho tot enviant sempre la policia”.
  • JxC ❌ EN CONTRA. El regidor Jordi Martí creu que el partit taronja vol “criminalitzar protestes contra una democràcia de baixa qualitat”.
  • Cs ✅ A FAVOR. Guilarte ha acusat BComú i el PSC de ser “còmplices silenciosos” de les protestes i aldarulls postsentència.
  • PP ✅ A FAVOR. Els populars creuen que ocupar la via pública ha de deixar de ser un “capritx”.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Manuel Valls ha criticat la “inacció i incapacitat” del govern municipal i ha reivindicat la “lluita pel civisme”.

El PP demana netejar pintades en edificis privats

El PP ha reclamat que l’Ajuntament de Barcelona assumeixi la neteja de pintades, cartells o adhesius “de contingut ofensiu i polític” tant a la via pública com en parets i façanes d’edificis privats. La proposta no ha tirat endavant.

  • BComú i PSC ❌ EN CONTRA. El regidor Eloi Badia creu que el llaç groc no és “cap atac” a cap col·lectiu i que per això els serveis de neteja no retiren aquests símbols amb la màxima urgència.
  • ERC ❌ EN CONTRA. Els republicans pregunten al PP què consideren ofensiu i què no.
  • JxC ❌ EN CONTRA. Francina Vila creu que aquesta proposició vol “posar els serveis de neteja al servei de la repressió”.
  • Cs ✅ A FAVOR. Hi ha donat suport, perquè el text “exigeix que l’Administració sigui més proactiva”.
  • PP ✅ A FAVOR. Josep Bou critica que hi hagi pintades que durin més de 24 hores sense netejar.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Eva Parera acusa els partits independentistes de “voler decidir quines són les actituds vandàliques acceptables i quines no”.

Mesures de suport al comerç per les protestes

La proposició de Barcelona pel Canvi ha instat a aplicar mesures per revertir la caiguda de la facturació dels comerços afectats per les protestes i els aldarulls després de la sentència del procés. El text ha rebut el suport del govern municipal i per això ha tirat endavant.

  • BComú i PSC ✅ A FAVOR. Montserrat Ballarín ha reivindicat el “diàleg constant” amb els comerciants.
  • ERC ❌ EN CONTRA. El regidor Jordi Castellana creu que la proposició té “manca de rigor”.
  • JxC ❌ EN CONTRA. Neus Munté creu que la petició és “oportunista”.
  • Cs ✅ A FAVOR. Luz Guilarte critica la “passivitat” del govern davant la preocupació del sector comercial.
  • PP ✅ A FAVOR. El partit ha denunciat desperfectes i pèrdua de facturació en alguns comerços del centre.
  • BCN Canvi ✅ A FAVOR. Valls demana “menys paraules amables” i més “fets concrets”.

El PP i Valls busquen Colau per l’aigua

Després de les crítiques de l’alcaldessa a la justícia espanyola per la sentència del Suprem que manté la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana a Aigües de Barcelona, el PP i BCN Canvi han buscat el cos a cos amb Ada Colau. Els dos grups han fet preguntes a l’alcaldessa per les insinuacions que va fer contra Agbar.

Manuel Valls li ha demanat que no posi en dubte la independència judicial i que desisteixi de municipalitzar el servei. “No li faré cas”, li ha respost Colau, que ha defensat que en democràcia tot ha de poder ser objecte de crítiques. “Això no vol dir que no s’acatin les sentències”, ha afegit l’alcaldessa.

Mesures de govern: nou Port Olímpic i antimasclisme

El ple ha començat amb les dues mesures de govern presentades. La més destacada ha estat la del nou Port Olímpic, que vol eliminar-hi les discoteques i reconvertir l’espai en una zona amb activitats relacionades amb la nàutica. A partir del gener, l’Ajuntament gestionarà el Port Olímpic per fer-ne una “reforma integral”. En línies generals, els grups han mostrat el seu suport a la transformació.

La segona mesura presentada per l’executiu dels comuns i els socialistes ha estat un conjunt d’accions que l’Ajuntament desenvoluparà fins al 2023 per erradicar les violències masclistes.

Medalles d’Or a Lluís Martí Bielsa i López de Lamadrid

El Plenari ha acordat per àmplia majoria concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a títol pòstum a l’activista català Lluís Martí Bielsa, excombatent republicà durant la Guerra Civil Espanyola que va patir posteriorment la repressió franquista. Bielsa va morir el 6 d’octubre del 2019. Ara, el consistori ha volgut reconèixer-li la lluita contra el feixisme. La distinció ha rebut el suport de tots els grups municipals excepte el PP, que s’ha abstingut.

També s’ha aprovat atorgar a títol pòstum la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al barceloní Claudio López de Lamadrid, editor espanyol que va convertir-se en un referent de l’edició en espanyol tant a Espanya com a Amèrica i que va morir de forma sobtada el gener del 2019. El Ple Municipal hi ha votat a favor unànimement.

Aprovat el compte general, amb el vot d’ERC

En la part executiva, el Ple ha aprovat el compte general del 2018, que recull els documents de balanç i una síntesi anual de les finances municipals de l’any. Ho ha fet amb el vot favorable de BComú, el PSC i ERC i l’abstenció de la resta dels grups municipals.