Javier Mariscal, pare del Cobi, està explorant una faceta nova als 72 anys com a grafiter. Un grafit al carrer de Montcada, just al davant del Museu Picasso, mostra una de les seves inconfusibles creacions: el Cobi conduint un descapotable a tocar del mar. No és l’únic Cobi que es pot trobar dibuixat a les parets de carrers històrics de Ciutat Vella. Un dels que es repeteix és el d’un Cobi que treu el cap per sobre un mur. “Està dient: ‘Hola, soc aquí’. És com una mirada 30 anys després”, diu Mariscal.

Sempre he estat molt discret i ho he fet amb retoladors. No m’atrevia amb l’esprai
Javier Mariscal, artista

“Sempre he estat molt discret, i sempre ho he fet amb retoladors. No m’atrevia amb l’esprai”, confessa. Explica que ha fet grafits “moltes vegades” però sempre “molt amagat”. Entre els projectes que li ballen pel cap, però, hi ha poder fer alguna actuació més gran i amb colors. “M’agradaria abans de l’estiu fer alguna porta i tinc uns amics que tenen un restaurant”, explica.

Mariscal amb Cornbread, el primer grafiter del món

L’obra del Mariscal grafiter és força desconeguda. Ara, però, la Canal Gallery l’ha volgut destacar, aprofitant que acaba d’estrenar una exposició de Cornbread, el primer grafiter del món. En una intervenció inèdita, aquesta galeria ha fet coincidir Mariscal i Cornbread als carrers de Barcelona. El resultat: diverses actuacions conjuntes a les parets, les primeres en un espai públic d’aquest grafiter des de l’any 1971. “És un regal, perquè aquest senyor té molta història”, reconeix l’artista barceloní.

Cornbread i Mariscal després de fer un grafit conjunt en un carrer de Ciutat Vella

“M’he de frenar per no pintar en parets o a l’ascensor”

A la inauguració de la galeria dedicada a l’art urbà Canal Gallery, el desembre passat, Mariscal ja va confessar al programa ‘Àrtic’ que duu l’art de carrer a la sang. “M’he de frenar per no pintar en parets o quan soc en un ascensor”, va assegurar Mariscal. De fet, va explicar que al voltant de Santa Maria del Mar sempre hi ha grafits seus fets amb retolador. Aquest mes de març també va fer dibuixos a Vigo quan va formar part del jurat de la Biennal Internacional de Cartellisme Terras Gauda. Mitjans gallecs, com ‘La Voz de Galicia’, ho van descriure com “un regal a la ciutat”.