mor el sardanista Jordi Puerto

L’investigador, divulgador i activista del món de la sardana i la cobla Jordi Puerto va morir aquest dimecres als 92 anys, segons ha informat la Confederació Sardanista de Catalunya. Nascut a Barcelona el 1929, va ser l’impulsor del certamen musical La Sardana de l’Any, considerat el concurs amb més interès del gènere. També va publicar diversos llibres, entre els quals destaquen el ‘Diccionari de cobles’ i ‘Història de les colles sardanistes’. Puerto també va estar vinculat al món de la sardana esportiva com a dansaire, capdanser i secretari de la Unió de Colles Sardanistes.

Doble dol al col·lectiu sardanista

El dol dels dansaires i amants de la sardana és doble. La mort de Jordi Puerto ha coincidit amb la mort del compositor, director de cobla i activista sardanista Jesús Ventura, també aquest dimecres, amb 61 anys.

Llibres essencials

La Confederació Sardanista lamenta que la desaparició de Jordi Puerto suposa perdre la figura d’un estudiós destacat autor de dues obres cabdals dins del sardanisme. El ‘Diccionari de cobles’ està considerat una obra fonamental per resseguir al llarg de la història les formacions d’aquest gènere musical que li va comportar 10 anys de feina. D’altra banda, ‘Història de les colles sardanistes’, publicada en dos volums (2003 i 2006). La Confederació Sardanista considera que són obres úniques que necessiten una continuació.

Altres llibres seus són ‘La tenora, 150 anys’, sobre l’instrument més típic de la cobla; ‘Aproximació a la Cobla Barcelona’, centrat en aquesta formació històrica; ‘Retalls d’una vida’, biografia del compositor Josep Maria Bernat, i ‘Cròniques en forma de cercle’.

Tasca divulgativa als mitjans de comunicació

La seva tasca de difusió sardanista també es materialitza en el programa ‘Aplec’, a Ràdio Joventut; la ‘Cartellera de la sardana’, a Ràdio Barcelona, o ‘El Noticiero Universal’, en què escrivia una columna setmanal. També va ser fundador i membre del consell de redacció de la revista d’informació sardanista ‘Som’, una publicació encara activa.

També va ser el creador del concurs La Sardana de l’Any des de Ràdio Joventut l’any 1971. L’objectiu era escollir, amb la votació popular dels oients i un concert final, la millor sardana estrenada l’any anterior. El concurs va durar fins al 1986 i el 2004 el va recuperar la Federació Sardanista de Catalunya.

Reconeixements i premis

Puerto va rebre els premis d’Estudi Històric el 1976 i el 1999, el de Divulgació (1991) i el d’Estudis Sardanistes (2001 i 2007), que atorgava l’Obra del Ballet Popular.

També va ser el director de l’Escola de Sardanes d’El Corte Inglés durant els anys 80, 90 i principis dels 2000.