“Jo vaig començar aquesta merda”. Així es vanaglòria Darryl McCray, conegut com a Cornbread, en una pintada al carrer de la Lleona, al Gòtic, d’haver estat el primer a signar massivament les parets d’una ciutat. I, de fet, és així. Se’l considera el precursor del grafit modern. Va començar a pintar a Filadèlfia, als Estats Units, el 1965, després de sortir del reformatori on s’havia guanyat aquest pseudònim perquè demanava insistentment pa de blat de moro per menjar.

Ara, amb 70 anys, és a Barcelona, convidat per la galeria Canal Gallery, que li ha muntat una exposició. I està deixant empremta a la ciutat amb pintades polèmiques, com la del ‘Gat’, de Botero. Entitats veïnals ja han mostrat la seva indignació vers una acció que titllen de vandalisme. Des de la galeria expliquen que ho ha fet amb un retolador que marxa fàcilment i asseguren que la presència de Cornbread a la ciutat és tot un esdeveniment.

Cornbread està fent història venint aquí i tornant a pintar després de 51 anys sense fer-ho
Balu, director de Canal Gallery

“Cornbread està fent història venint aquí i tornant a pintar després de 51 anys sense fer-ho”, subratlla Balu, director de la Canal Gallery. “Són intervencions efímeres. Miró ja va fer això al carrer, això el convertia en delinqüent?”, es pregunta.

Cornbread ja ha fet pintades a més d’una desena de punts de Barcelona, com al metro i en altres llocs emblemàtics, que no volen revelar, fins que el grafiter marxi de la ciutat. No serà mai tan escandalós, però, com quan va pintar el llom d’un elefant al zoo de la seva ciutat, una de les fites —a parer seu— més rellevants de la seva carrera.

Mariscal es fa grafiter

Segons explica Balu, Cornbread ha estat un referent per a artistes del grafit que després s’han fet mundialment famosos com Haring o Banksy, però també per a artistes d’aquí com ara Mariscal, que darrerament també es dedica a fer pintades al carrer. En trobem una, per exemple, al carrer de Montcada, just al davant del Museu Picasso.

Un grafit de Mariscal, al carrer de Montcada