Chapucensis és una associació de modelisme naval i estudis marítims de Barcelona. En són una vintena i la seva passió és construir maquetes navals a escala i fer-les navegar. En tenen un centenar i ara n’exposen una tria de diferents èpoques, coincidint amb la Festa Major de l’Eixample. La mostra es pot veure a la Casa Golferichs fins a aquest divendres. Membres de l’associació atenen les visites.

‘El meu avi’ no va anar a Cuba amb El Català

Homes de mar, navegants i modelistes navals. Els membres de Chapucensis fan maquetes navals a escala, però el president, Washington García, també ha investigat la història dels vaixells. La seva tesi és que la popular havanera ‘El meu avi’ no és del tot fidel a la realitat. Ell mateix ha consultat els arxius i, segons la informació que ha obtingut, no va existir cap vaixell transatlàntic amb el nom d’El Català. Probablement va ser una llicència de l’autor per referir-se a El Montserrat, que sí que va anar a Cuba.

Models a escala i navegables

L’exposició mostra peces navegables, com un submergible que pot anar sota l’aigua. Funcionen amb bateries i per control remot i, fins i tot, poden fer moure les veles. Tots els models s’han construït fidels a la realitat.

Models navals genuïns de casa nostra

Una de les maquetes navals que es poden veure és la popular Golondrina barcelonina, que han tardat dos anys a construir. Àngel Valls, membre de Chapucensis, explica que el modelista que la va fer la va dissenyar a escala a partir de les embarcacions autèntiques.

Altres vaixells característics del país són la Coca de Mataró, una barca de llum de pesca o un pati, una embarcació genuïna de les nostres costes. Les peces mostren tots els detalls i estan tallades en fusta.