L’ Arts Santa Mònica ha inaugurat l’ exposició ‘55 urnes per la llibertat’, impulsada pel Comitè de Solidaritat Catalana de la Catalunya Nord. La mostra es va poder veure primer a Brussel·les i Perpinyà. 

A la inauguració hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, l’ex-president Artur Mas i la consellera de Cultura Laura Borràs. Després dels parlaments de rigor, Lluís Llach ha cantat tres temes (‘Silenci’, ‘Més lluny’, des d’un piano de color groc. A ‘55 urnes per la llibertat’ s’hi poden veure 55 treballs confegits a partir d’una de les urnes del referèndum de  l’ 1 d’Octubre. Cada artista ha fet la seva lectura dels fets ocorreguts.

55 urnes

Esteve Sabench, comissari de la mostra, ha volgut que hi hagués també obra d’artistes francesos i de la Catalunya Nord, més distanciats del que va passar l’ 1 d’octubre. La denúncia de la violència emprada per les forces de seguretat de l’ estat és recurrent, per bé que alguns artistes han optat per fer metàfores de les aspiracions de llibertat de Catalunya, de la manca de llibertats o de l’exili d’alguns polítics. Hi han participat, entre els 55, Joan Fontcuberta, Pascal Comelade, Enric Pladevall o Claret Serrahima. Els artistes han cedit les obres desinteressadament a la caixa de seguretat per ajudar les famílies dels presos polítics. Complementaria a l’exposició d’urnes, hi ha una selecció de les fotografies que va fer per al diari Le Monde el foto-periodista de la Catalunya Nord Jordi Bartolí entre el 20 de setembre i el 21 de desembre de 2017. La mostra es pot visitar a l’Arts Santa Mònica fins al 25 de novembre.