El treballadors de betevé s’han manifestat aquest dijous a la tarda a la plaça de Sant Jaume en una protesta per demanar la readmissió dels acomiadats i mostrar-se en contra de la supressió de tres dels programes de la cadena: l”Àrtic’, ‘La cartellera’ i ‘La família Barris’. El Comitè d’Empresa ha fet la convocatòria sota el lema “No al desmantellament dels serveis públics! Readmissió dels treballadors acomiadats, ja!”. Els treballadors han fet una crida a la ciutadania a sumar-se a la protesta “per la defensa de la cultura i el periodisme de proximitat”.

El comitè demana la implicació de Colau

El president del Comitè d’Empresa de betevé, Roger Matamoros, ha assenyalat el govern municipal i els partits amb representació al consistori com els màxims responsables del mitjà públic de Barcelona. Per això, ha demanat la implicació directa de l’alcaldessa, Ada Colau, i del primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni: “Ells han de donar la cara i resoldre aquest problema”. També ha reclamat un increment de pressupost. “No pot ser que acomiadin la gent i tanquin programes”, ha dit.

A banda de reclamar la implicació del consistori, el Comitè d’Empresa també demana la dimissió dels màxims responsables de la cadena, en particular del director, Sergi Vicente.

Suport del món cultural i veïnal

Durant la protesta, s’ha fet la lectura d’un manifest per part de la pianista i compositora Clara Peya i l’actor Pau Vinyals. També hi hagut diversos parlaments de representants del món de la cultura i del teixit veïnal de la ciutat que volen donar suport als treballadors, com ara Enric Aragonès, el portaveu del Sindicat de Llogateres; Alba Cros, en nom de l’Acadèmia del Cinema Català, o Albert Torrents, de la CONFAVC. De fet, nombroses entitats de la ciutat ja han donat suport explícit a la protesta a través de les xarxes socials. És el cas de la PAH, el Teatre Nacional de Catalunya, l’Acadèmia Catalana de la Música, el Sindicat Manter BCN o diversos clubs esportius de Barcelona.

Brigitta Lamoure, l’actor Pau Vinyals i la pianista i compositora Clara Peya, durant la lectura del manifest

Pel que fa al fil conductor de la protesta, ha anat a càrrec de Brigitta Lamoure, una de les treballadores acomiadades divendres, que també era un dels rostres més coneguts de la televisió municipal. La comunicadora ha criticat que la nova proposta de programació s’estreni al setembre: “Estem al febrer…”, ha subratllat. “Si han de preparar un magazín de dues hores en directe de barris i de proximitat, jo no sé què he fet durant sis anys perquè si no he fet barris i no he fet proximitat…”, ha ironitzat Lamoure.

Una altra de les professionals acomiadades, Marta Armengou, treballadora del programa ‘La cartellera’, ha criticat que “un mitjà públic com betevé no tingui programes de cultura”. “Estem acabats”, ha lamentat.

La direcció argumenta que vol reformular la programació

La direcció de betevé insisteix que la decisió d’acomiadar 12 treballadors de la plantilla s’ha pres per reformular la programació de la cadena. D’aquesta manera, vol apostar per la franja de tarda, amb l’estrena al setembre d’un magazín de tarda de “gran format en directe, que tindrà com a focus la cultura”.