“Sant Antoni. Barri, mercat i rondes” és un dels darrers llibres il·lustrats de la col·lecció de l’Ajuntament anomenada “Carnet de Voyage”. L’exemplar dedicat a un dels sis barris de l’Eixample ha sortit a la llum juntament amb dos llibres més dedicats a Montbau i Sant Genís dels Agudells, a Horta-Guinardó, i un altre que recorre els barris de Vilapicina i la Torre Llobeta, el Turó de la Peira i Can Peguera, a Nou Barris.  

Sant Antoni amb ploma i aquarel·la

El barri de Sant Antoni ha estat l’escollit, entre una petita llista, per la Mercè Guiu. Un encàrrec que ha agafat amb molta il·lusió, ja que el dibuix ha descobert recentment que no només és la seva passió, també se li dona bé. El seu traç es caracteritza per una línia neta que fa directament amb ploma i tinta, sense passar pel llapis, i després utilitza aquarel·la per donar-li color a les imatges. El llibre consta de 94 dibuixos.

Dibuixar, l’assignatura pendent

La Mercè Guiu va començar a dibuixar fa gairebé quatre anys, el maig del 2016, i ja ha publicat un llibre. Explica que de jove va intentar entrar a Belles Arts, però li van suspendre l’examen d’accés i aleshores va decidir dedicar-se a la docència. Des dels 22 anys ha estat professora de primària i darrerament treballa en una escola d’adults. “Jo crec que és aquelles coses que portes a dins, que no saps que les tens, i que en un moment donat això surt cap enfora i t’hi sents tan a gust que continues dibuixant i dibuixant”, explica Guiu. Es va introduir en l’anomenat “urban scketching” ara fa quatre anys gràcies a uns cursets que va rebre d’Antonio Baza, conegut com a Shiembcn, a la Casa Elizalde. Des d’aleshores pràcticament dibuixa a diari.

La Calders, el mercat o la botiga La Torre

La il·lustradora va tenir total llibertat per dibuixar els edificis i comerços que li semblés. Només li van dir que no havia de ser cap guia turística. “No vaig dubtar que la Llibreria Calders havia d’estar en el llibre”, explica Guiu. De fet, és en una de les llibreries on es pot trobar l’exemplar. Al llibre també apareixen edificis emblemàtics de Sant Antoni com la Casa dels Cargols, farmàcies històriques o negocis arrelats al barri com el bar Alegría o la botiga de roba interior La Torre. El Mercat de Sant Antoni, inaugurat ara fa dos anys, també té un pes rellevant al llibre.

La col·lecció “Carnet de Voyage”

L’any 2009 va sortir a la llum el primer exemplar de la col·lecció impulsada per l’Ajuntament, “Carnet de Voyage”. Va ser un llibre sobre el Poble-sec i la muntanya de Montjuïc fet per Xavier Moret i Manuel Andreu Rujula. Després han vingut una trentena més i encara queda per dibuixar molts dels 73 barris de Barcelona.

Al web de betevé podeu recuperar els reportatges d’altres llibres de la col·lecció “Carnet de Voyage”. Des del llibre de les Corts de l’artista Juliet Pomés, passant per l’exemplar dels barris del nord de Gràcia, la Salut, el Coll i Vallcarca vistos per Miguel Gallardo o el llibre il·lustrat sobre els racons del Putxet i el Farró, d’Eduardo Vicente, entre d’altres.