Més de 200 galeries participen des d’avui i fins diumenge a Arco 2020, entre les quals una quinzena d’espais barcelonins que fa mesos que treballen en la selecció de peces per a la fira madrilenya que arriba a la 39a edició sota la nova direcció de Maribel López. En aquesta ocasió, la cita anual d’art contemporani no té país convidat, sinó que dedica la seva secció principal a la influència de Félix González-Torres. “It’s just a matter of time” (És només qüestió de temps), mostra obres de 16 artistes contemporanis, entre ells, l’andalús Pepe Espaliú. L’objectiu d’aquest comissariat és destacar la petjada de l’artista cubanoestatunidenc, que va morir per complicacions derivades del VIH i que va amb la seva obra, va agafar temes com la mort i l’absència i els va vincular a allò polític.

Fito Conesa a l’espai Tactel Toormix

Un dels artistes barcelonins que beu de l’obra de González-Torres és Fito Conesa, que ha portat a Arco tres peces que barregen l’univers felixgonzaleztorresià amb la el seu propi imaginari, on sovint la partitura esdevé el seu llenç preferit. Com en el cas de ‘Romance sin mi’, una peça en què elimina totes les notes Mi del pentagrama per remarcar la falta de l’altre. Conesa és un dels noms escollits per Espai Tactel per a l’edició present  d’Arco. La galeria valenciana, que des del 2018 té seu a Barcelona en col·laboració amb l’estudi de disseny Toormix, també està exposant a Madrid Christto and Andrew, Momu & No Es i Amanda Moreno.

 

Daniel G. Andújar a Àngels Barcelona

A punt d’estrenar la seva nova exposició a La Virreina el 13 de març, ‘El tercer estat’, Daniel G. Andújar n’ha portat a Arco un avançament sobre el tema del treball en l’art. Sis peces en què l’autoria i el copyright es posen en qüestió quan és un robot qui executa les instruccions indicades per a l’artista. Així, un seguit d’eslògans reivindicatius de gran format dialoguen amb el codi a partir del qual han estat creats i que normalment quedaria ocult al públic. Andújar forma part de la quinzena d’artistes que la galeria Àngels Barcelona ha portat a la fira. A través de l’obra de creadors com Joan Fontcuberta, Daniela Ortiz, Esther Ferrer i Ania Soliman la galeria aposta per temes com la tecnologia, el gènere, la natura i les migracions.