Veïns i veïnes del Raval Sud i Gòtic Sud són els protagonistes de ‘La ciutat dels inconformistes’, la proposta cultural que fins al 3 de maig es pot visitar al Casal de Barri Folch i Torres del Raval. La mostra està emmarcada en el projecte Setze barris, mil ciutats, en què cada barri de la ciutat on hi ha hagut la intervenció del Pla de barris s’està fent una proposta cultural per immortalitzar, a través de fotografies o documentals, que ha representat aquest pla a cada lloc. En el cas del Raval Sud i Gòtic Sud, el fotògraf a qui se li va encarregar aquesta proposta cultural, Joan Tomás, va decidir documentar la lluita veïnal. Tot el material que s’obtingui de les diferents exposicions formarà part de l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat.

Exposició promoguda pel Pla de barris

L’Andreu Meixide, cap de projecte del Pla de barris Raval Sud i Gòtic Sud explica que “és una mirada sobre els barris on hi ha Pla de barris, no una mirada dels projectes del Pla de barris, sinó una mirada sobre els barris. Amb l’objectiu que puguem gaudir d’aquest orgull de barri, de sentir-te d’un territori, i segons la mirada de cada fotògraf i fotògrafa a qui se li ha fet l’encàrrec, doncs, poder crear un record pel futur”.

Documentar la lluita veïnal

Les instantànies immortalitzen persones i no llocs perquè el fotògraf, Joan Tomás, a l’hora de realitzar l’encàrrec va considerar que com ja hi havia molta historiografia de paisatges dels dos barris, era més interessant documentar la lluita veïnal. En Tomás creu que “és important que en la història de la ciutat quedi plasmada la lluita dels veïns, i per això vaig fer una investigació sobre quins col·lectius i quines plataformes veïnals estan lluitant per la dignitat, estan lluitant al Gòtic i al Raval”.

Nodrir l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat

L’exposició inclou un extracte de les entrevistes que Tomás va fer als veïns fotografiats. En aquestes entrevistes, penjades perquè qui vulgui se les pugui emportar, s’expliquen les reivindicacions en què cada veí està immers. La mostra, que es pot visitar al Casal de Barri Folch i Torres del Raval fins al 3 d’abril, passarà a nodrir l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat.