La façana i l'estructura externa és l'únic que quedarà en peu dels Lluïsos de Gràcia. La resta es tirarà a terra i es tornarà a construir. Això obligarà a traslladar gairebé tota l'activitat del centre quan comencin les obres el 5 de maig. Només es mantindran la pista de bàsquet i el gimnàs, que conviuran amb els treballs de reforma. L'equipament guanyarà un soterrani, un ascensor i s'adaptarà a la normativa vigent. Una bona part del finançament l'han aconseguit gràcies a la subvenció de l'Institut de Cultura, de 1.283.000 euros. La resta l'assumeix en part el mateix centre a través d'un crèdit i també s'està negociant amb altres institucions. ORIOL HOSTA, president dels Lluïsos de Gràcia "Ens vam presentar a la convocatòria de l'any passat, però amb l'import que l'Ajuntament ens va concedir no arribavem a completar el 100% del pressupost necessàri per fer les obres i vam renunciar. Aquest any ens hem tornat a presentar, i sortosament hem aconseguit més diners per part de l'ICUB." En canvi, els Lluïsos d'Horta, que també van rebre subvenció l'any passat, ja gairebé han completat la reforma. Els 300.000 euros que rebran aquest any serviran per restaurar les butaques i dotar-les de material ignífug. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura "A mi em sembla que és oportú que des de l'Ajuntament de Barcelona els ajudem a posar els espais escèncis, els teatres, les instal·lacions en normativa, i preparats per adoptar els reptes de futur." La tercera entitat que rebrà una subvenció és Foment Hortenc, per valor de 100.000 euros. El projecte de reforma preveu remodelar els lavabos per fer-los accessibles, millorar la sortida d'emergència i augmentar l'aforament del teatre. Les altres dues entitats que han rebut una subvenció són el Centre Moral i Instructiu de Gràcia, on ens trobem ara, i el Centre Catòl·lic de Sants, per un import de 5.700 euros en total. Uns diners que invertiran en millores tècniques.

La reforma als Lluïsos de Gràcia es va ajornar l’any passat perquè el pressupost que tenia l’entitat era insuficient. Ara l’Administració ha decidit aportar-hi 1.283.864 euros per fer realitat els treballs, que començaran a finals d’abril. El cost de tota l’obra, tenint en compte la reubicació dels Lluïsos, és de 2.821.880 euros. De moment, per fer front a la despesa hi ha l’aportació de l’Ajuntament i els recursos dels Lluïsos, que han hagut de demanar un crèdit. Aquesta entitat negocia ara amb altres institucions per aconseguir més subvencions. Segons el president dels Lluïsos, Oriol Hosta, amb aquesta obra “estem assegurant la continuïtat de l’edifici”. Hosta ha reconegut que “no és fàcil” però confia en la feina que desenvoluparan els arquitectes, “que són de casa i això ens deixa tranquils”. L’edifici s’enderrocarà però se’n mantindrà la façana. L’actuació preveu la construcció d’un subterrani a l’edifici on s’ubicaran tres sales polivalents i un magatzem. La pista de bàsquet i el gimnàs queden exclosos de l’obra i, per tant, seguiran amb normalitat l’activitat.

Els Lluïsos de Gràcia busquen una ubicació temporal

Hosta ha reconegut que mantenen converses amb l’Ajuntament per buscar un espai on desenvolupar les activitats mentre es facin les obres, que s’allargaran fins a finals de 2015. El president de l’entitat ha dit que el Centre Cívic La Fontana és una opció per instal·lar-s’hi temporalment i anar-hi de lloguer.

Subvencions per millorar quatre entitats més

Els Lluïsos d’Horta rebran una aportació de 324.595 euros, que els permetrà restaurar les butaques de la sala d’actes. S’adaptarà tot el centre a la normativa de seguretat actual.

El Centre Catòlic de Sants, que té noves les instal·lacions des de 2007, ha rebut 2.786 euros, que els serviran per modernitzar els equips tècnics de l’espai. Tenen previst  canviar els llums per focus LED i estalviar consum energètic.

Foment Hortenc ha obtingut 101.238 euros per fer el centre més accessible i millorar qüestions de seguretat de l’edifici, com les sortides d’emergència. Les obres les faran aquest estiu i ja han anunciat que de cara a l’any vinent substituiran totes les butaques del teatre per guanyar aforament.

L’Ajuntament va engegar l’any 2012 un programa de rehabilitació de teatres i auditoris d’entitats sense ànim de lucre de la ciutat. La partida econòmica té com a objectiu millorar la seguretat dels teatres, renovar l’equipament tècnic i eliminar-ne les barreres arquitectòniques. L’Administració només avança el 25% dels diners a les entitats que han guanyat el concurs públic, la resta de pressupost arribarà a les associacions un cop tinguin les obres enllestides.