Un faristol de memòria presideix des d’aquest dijous el lloc d’origen en què s’ubicava la biblioteca LaSal, al número 8 del carrer de la Riereta, a Ciutat Vella. La placa destaca la labor de l’Editorial Feminista durant els seus 40 anys d’història, i el valor d’haver estat la primera de tot l’estat amb aquestes característiques. La regidora del districte, Gala Pin, la regidora de Feminismes i LGTBI+, Laura Pérez, i el comissionat de Memòria, Ricard Vinyes, han remarcat el paper d’aquest espai en la literatura feminista i la seva col·laboració en la promoció dels drets de les dones, sobretot en temps difícils. També la importància d’aquest segell en un moment en què la reivindicació feminista està arribant als carrers.

LaSal: segell feminista des del 1978

LaSal és un local emblemàtic de Ciutat Vella pel valor feminista que ha aportat a Barcelona aquestes darreres quatre dècades. El concepte era un bar biblioteca, i alhora acollia un segell editorial i tot tipus d’activitats culturals. El 1978 es va engegar el projecte buscant un lloc de trobada entre dones per compartir cultura i valors entre elles i potenciar-los, després, socialment.

Expliquen les persones que van impulsar el projecte que no creien estar fent res de l’altre món, i que pensaven que darrere seu obriren molts espais semblants. Quasi com una moda. Els inicis van estar focalitzats en l’agenda feminista, una iniciativa extreta d’una fira literària de Frankfurt del 1977. I a partir d’aquí, i gràcies a l’èxit obtingut, van desenvolupar i posar en marxa l’Editorial Feminista.